Králíček přináší info k Tříkrálové sbírce i seriál receptů z festivalu Bez bariér jsme si blíž

Titulní strana listopadového Králíčka. Na našem webu už "visí" nové, listopadové číslo zpravodaje Králíček. Dozvíte se například základní info o chystané Tříkrálové sbírce, připomenete si Svatomartinský průvod, zjistíte, na co se v nejbližší době chystáme, představí se vám náš havlíčkobrodský Nízkoprahový klub BAN!, přečtete si, jak děti pomohly ledečskému Centru sociálních služeb Petrklíč, zavítáte do Humpolce a do Astry - denního centra pro seniory a v neposlední řadě si s námi upečete dobroty, které jste mohli ochutnat na premiérovém ročníku havlíčkobrodského festivalu sociálních služeb s názvem Bez bariér jsme si blíž. Přesně tak, opět se můžete těšit na nabité číslo, které najdete po kliknutí na: http://hb.charita.cz/res/archive/032/004442.pdf?seek=1511253666

Pomoc z dm drogerie markt havlíčkobrodské Charitě přišla tam, kde byla potřebná

Pracovnice havlíčkobrodské dm drogerie markt pomohly jako dobrovolnice Oblastní charitě Havlíčkův Brod s tvořením originálních vánočních přání. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod, Ledeč nad Sázavou) – Hned trojnásobnou pomoc přinesla v letošním roce společnost dm drogerie markt Oblastní charitě Havlíčkův Brod. V rámci iniciativy Společně věnovala do běžného provozu čisticí prostředky v hodnotě 7 070 korun a finanční dar ve výši 32 930 korun na nákup pedigu a potřebného příslušenství pro Sociálně terapeutickou dílnu v Ledči nad Sázavou. Navíc se v rámci firemního dobrovolnictví pracovnice havlíčkobrodské filiálky zapojily do tvoření vánočních přání.

Nadace Naše dítě darovala Charitnímu domovu dvě stě tisíc korun

Pracovníci Charitního domova Havlíčkův Brod společně s ředitelkou havlíčkobrodské Charity a místostarostou Havlíčkova Brodu Ing. Čeňkem Jůzlem. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod/ Humpolec) - Díky Nadaci Naše dítě, drogerii Rossmann a všech zákazníků, kteří nakupovali zboží označené smajlíky, mohly zástupkyně Oblastní charity Havlíčkův Brod během svátečního dne 17. listopadu převzít pro Charitní domov šek na nádhernou částku, a to 200 000 Kč. Radost mezi pracovníky jedné ze sociálních služeb havlíčkobrodské Charity byla o to větší, že se tak stalo na oblíbených Trzích řemesel v Havlíčkově Brodě za milé přítomnosti zástupce z havlíčkobrodské radnice - místostarosty Ing. Čeňka Jůzla. Šek vedoucí Charitního domova Mgr. Lence Vencové a ředitelce havlíčkobrodské Charity Bc. Anně Blažkové předala zástupkyně ředitelky Nadace Naše dítě Bc. Štěpánka Gregorová.  Ta si z Havlíčkova Brodu odvezla jako malé poděkování mimo jiné obrázky od dětí z Charitního domova.

Nakupujete přes internet? Zkuste GIVT.CZ a podpořte Oblastní charitu Havlíčkův Brod

Krásné Vánoce s GIVTEM. Přes vychytaný web GIVT.CZ mohou ti, kteří rádi nakupují na internetu, zároveň podpořit dobrou věc. A nezaplatí nic navíc.

Nikoliv sníh, ale déšť. I přesto na příjezd svatého Martina čekaly stovky světýlek

Svatomartinský lampionový průvod v havlíčkobrodském parku Budoucnost opět úspěšně zorganizovalo Mateřské centrum Zvoneček při havlíčkobrodské Charitě. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) - Tradiční příjezd svatého Martina na bílém koni do havlíčkobrodského parku Budoucnost provázel letos v sobotu 11. listopadu nikoliv sníh, ale déšť. Ovšem ani ten nezkazil náladu stovkám lidí, kteří si slavnostní chvíli nenechali ujít. Povětšinou vybaveni originálními lampionky vyrazili na místo dění, aby se zúčastnili průvodu kolem rybníku. Setkání v režii Mateřského centra Zvoneček při havlíčkobrodské Charitě zahájily živé obrazy ze života svatého Martina, které opět sehrály šikovné "zvonečkovské" děti. Za zvuku fanfár pak do parku dorazil i očekávaný host a zájemci měli možnost pohladit si jeho krásného bílého koně. Třešničkou na dortu bylo malé občerstvení v podobě svatomartinských rohlíčků.

Plnoletá Tříkrálová sbírka klepe na dveře. Díky výtěžku může být pomoc v terénu ještě účinnější

Tříkrálová sbírka(Havlíčkobrodsko/Humpolecko) – Největší dobrovolnická akce v republice oslaví v příštím roce již osmnácté narozeniny. Je již samozřejmostí, že se do Tříkrálové sbírky zapojí také Oblastní charita Havlíčkův Brod, která pomáhá potřebným v havlíčkobrodském okresu a na Humpolecku. Tentokrát výtěžek v regionu podpoří bezodkladný nákup vozidel do sociálních služeb, jejichž pracovníci poskytují péči o lidi v nouzi v jejich domovech.

U kapličky lidé vzpomněli na miminka do dlaně

(Antonínův Důl/Jihlava) - Celosvětový den nedonošených dětí i letos připomněla Bohoslužba za děti do dlaně, která se uskutečnila v sobotu 4. listopadu u kapličky Ke cti Panny Marie, jež stojí u Antonínova Dolu u hlavní silnice spojující Havlíčkův Brod a Jihlavu. Bohoslužbu sloužil páter Tadeáš Róbert Spišák ze želivského kláštera.

Zručská mateřinka společně s dětmi a rodiči podpořila ledečský Petrklíč

Finanční dar pro Centrum sociálních služeb Petrklíč převzaly přímo v Mateřské škole Na Pohoří ve Zruči nad Sázavou z rukou ředitelky Jarmily Chalupové ředitelka havlíčkobrodské Charity Anna Blažková a vedoucí stacionáře Terezie Veletová. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Ledeč nad Sázavou, Zruč nad Sázavou) – Dárek k letošním patnáctým narozeninám dostalo ledečské Centrum sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod také od dětí a jejich rodičů z Mateřské školy Na Pohoří ve Zruči nad Sázavou. Mateřinka se totiž rozhodla uspořádat výstavu a zároveň burzu výtvarných prací svých žáčků, přičemž výtěžek ve výši 4 500 korun věnovala právě Petrklíči na nákup pomůcek, které stacionář využije při aktivitách směřujících k udržení a rozvoji schopností i dovedností svých uživatelů.

Poděkování pro Charitní pečovatelskou službu

(Humpolec) - Je mi 90 let. S přibývajícími roky ubývají síly a zdravíčko bohužel není, co bývalo. Protože každý je rád doma, využil jsem pomoci pečovatelské služby. Děvčata za mnou chodila každý den několikrát a pomáhala mi ve věcech, které připadají zdravému a mladému člověku samozřejmé, ale pro nás starší tak samozřejmé již nejsou.Tímto bych jim velmi rád poděkoval za milý a vstřícný přístup, úsměv a slova povzbuzení.

Jan Míka, Humpolec

klient Charitní pečovatelské služby při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, který se nyní stěhuje do domova pro seniory

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Musím volit stranu, která myslí na vzdělání. Chci se totiž hodně naučit, abych se dostal na gympl

Nízkoprahový klub BAN! se na jedno odpoledne stal volební místností. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) – Osmnáct jim sice bude až za pár let, ale už ve čtvrtek 19. října si poprvé vyzkoušely vhodit svůj hlas do volební urny. Řeč je o dětech, které jsou klienty havlíčkobrodského Nízkoprahového klubu BAN! při Oblastní charitě Havlíčkův Brod a které si právě v klubu mohly na vlastní kůži vyzkoušet, jak to ve volební místnosti vlastně chodí. Zároveň se dozvěděly to základní o uspořádání politické moci v České republice, a to proto, aby si uvědomily, koho mohou volit a proč by volba zákonodárců měla být pro občany důležitá. Volby nanečisto si pro děti připravila sedmnáctiletá dobrovolnice Kristýna Holasová spolu s pracovnicemi klubu.

Pomáháme i v Humpolci: Třináct charitních služeb a na čtyři stovky klientů s rodinami

Astra - denní centrum pro seniory a její pěvecký sbor na akci Pomáháme i v Humpolci. (Foto: archiv OCH HB)(Humpolec) - Již po čtrnácté poskytla Městská knihovna Humpolec skvělé zázemí pro Oblastní charitu Havlíčkův Brod k představení její pomoci právě v Humpolci. Příjemná akce se tentokrát uskutečnila 18. října v Literárním klubu. Gró opět zajistila prodejní výstava originálních výrobků, které vytvořili klienti s pracovníky v charitních dílničkách. Dopolední zahájení si nenechali ujít ani zástupci humpolecké radnice - starosta Mgr. Jiří Kučera a místostarostka Ing. Lenka Bartáková. Akce měla hned dvě třešničky na dortu, a to vystoupení dvanáctičlenného pěveckého sboru z charitní Astry - denního centra pro seniory v Humpolci a podzimní tvoření v režii ledečské Sociálně terapeutické dílny, jež si užili zejména školáčci z Mateřské školy Bambi Kindergarten. V průběhu celého dne návštěvníci získávali důležité informace o možnostech sociální i další péče v jejich městě.

Charita ČR oceněna kambodžským rytířským řádem

Barbora Vlasová, zástupkyně Charity ČR v Kambodži, Mons. Figaredo, apoštolský prefekt Battambangu a šéf Caritas Cambodia a Vlastimil Tesař, Chargé d´Affaires z české ambasády v Phnom Penh. Foto: Ambasáda ČR

Charita Česká republika byla oceněna jedním z nejvyšších kambodžských státních vyznamenání, Královským řádem Sahametrei. Jedná se o rytířský řád určený cizincům, který se uděluje za vynikající služby králi a kambodžskému lidu. V Kambodži jej převzala zástupkyně Charity ČR Barbora Vlasová u příležitosti oslav 20. výročí založení charitní oční kliniky v Takeu (Caritas Takeo Eye Hospital).

Šatník začíná s tvořením a prodejem dušičkových věnců

Dušičkové věnce v Šatníku. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Humpolec) - Humpolecké Středisko charitní pomoci, takzvaný Šatník, začíná s tvořením dušičkových věnců z přírodnin. K prodeji nabízí věnce o třech velikostech v ceně od 130 korun. Zájemci o koupi mohou volat na tel. 735 152 976 a přímo se domluvit na stylu či barvě zdobení.

Nový týden - nový Králíček

Titulní strana sedmého čísla. (Havlíčkobrodsko) - Nový zpravodaj havlíčkobrodské Charity je nabitý informacemi o pestrém dění z posledních týdnů. Tentokrát své čtenáře detailněji seznámí s ohlasy na havlíčkobrodský premiérový festival sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž. Rovněž zavzpomíná na Týden nízkoprahů, do něhož se zapojila také nízkoprahová zařízení BAN! v Havlíčkově Brodě a eNCéčko ve Světlé nad Sázavou. Připomene Týden sociálních služeb i Den pro zdraví našich nejmenších v Mateřském centru Zvoneček či akce Volný čas není nuda nebo dětský Svatováclavský den v Havlíčkově Brodě. V neposlední řadě zavítá také do havlíčkobrodského Charitního domova a naláká na blížící se "plnoletý" ročník Tříkrálové sbírky, respektive na možnost koledování.

Nový Králíček ke k dispozici na: http://hb.charita.cz/res/archive/031/004371.pdf?seek=1508154769

Příjemné počtení!:-)

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.