Dubnový Králíček je nadupaný informacemi z havlíčkobrodské Charity

titulní strana dubnového KrálíčkaObčanská poradna nově také v Přibyslavi, rozhovor ze zákulisí Domácí hospicové péče, ohlédnutí za Vzpomínkovým setkáním, akcí havlíčkobrodských skautů pro Středisko rané péče nebo vyhlášením Křesadla 2017, vzpomínka na klienta Martina, pozvánka na Den Země do Humpolce nebo Jarní charitativní bazárek pro Danečka do Mateřského centra Zvoneček či prosba o vstřícnost při parkování od Charitních pečovatelských služeb. To vše a ještě více najdete v nadupaném dubnovém čísle zpravodaje Oblastní charity Havlíčkův Brod. Přejeme vám příjemné počtení nejen u šálku kávy.

Zpravodaj Králíček najdete v našem e-archivu na http://hb.charita.cz/charitni-zpravodaj-kralicek/

Patronkou Jarního charitativního bazárku pro Danečka je zpěvačka Ilona Csáková

Daneček(Havlíčkův Brod) – Zahájení Jarního charitativního bazárku pro Danečka se nezadržitelně blíží. Už od pondělí 23. dubna mohou zájemci navštívit havlíčkobrodské Mateřské centrum Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod na adrese Rubešovo náměstí 171, kde na ně bude čekat nejrůznější oblečení pro děti i dospělé, hračky, obuv nebo doplňky. Za vybrané kousky může každý zaplatit dobrovolnou částkou, přičemž vybrané peníze letos pomohou dvouletému Danečkovi z Havlíčkobrodska, jemuž lékaři hned po narození diagnostikovali velice vzácnou vrozenou vývojovou vadu s nejasnou prognózou. Samotný bazárek potrvá týden, tedy do pátku 27. dubna, přičemž hned v pondělí od 17 hodin bude slavnostně zahájen. A start bude skutečně velkolepý, neboť dorazí sama patronka akce, a to zpěvačka Ilona Csáková. Nejen, že zazpívá, ale navíc věnuje své šaty do veřejné aukce.

Kraj Vysočina poděkoval havlíčkobrodské Charitě za přínos společenské odpovědnosti

Zástupkyně ředitelky havlíčkobrodské Charity Bc. Jana Dománková na slavnostnostním vyhlášení ankety. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Poděkování hejtmana Kraje Vysočina za to, že se Oblastní charita Havlíčkův Brod chová společensky odpovědně, převzala zástupkyně ředitelky organizace Bc. Jana Dománková historicky poprvé v pondělí 16. dubna odpoledne přímo v sídle krajského úřadu v Jihlavě. Právě tam se totiž uskutečnilo slavnostní vyhlášení ankety Cena hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost, do které se zapojila i havlíčkobrodská Charita. "Oficiální poděkování i samotná účast v soutěži je pro nás velký závazek a zároveň motivace pro to, abychom byli v této oblasti a v přítomnosti tak silné konkurence stále lepší a lepší," uvedla bezprostředně po skončení programu Jana Dománková.

POHLEDEM OBJEKTIVU: Havlíčkobrodští skauti pomohli dětem ze Střediska rané péče

Havlíčkobrodští skauti pomohli dětem z charitního Střediska rané péče. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) - Benefiční program ve skautském stylu pro charitní Středisko rané péče připravili na sobotu 14. dubna v havlíčkobrodském Skaut klubu havlíčkobrodští skauti. Děti například nahlédly do skautského stanu, chystaly ozdoby na skautský kroj nebo vzaly svůj doprovod do skautské kavárny nebo na bazárek. Velký úspěch měl skautský fotokoutek. Návštěvníci se mohli podívat i do prostor Střediska rané péče. Kdo vhodil dobrovolný příspěvek do kasiček rozmístěných po budově, podpořil konání rehabilitačního pobytu pro děti a jejich rodiče.

Už jen tři nominace na cenu Křesadlo jsou pro charitní dobrovolníky velký úspěch

Charitní "parta" (zleva): s růží dobrovolníci Lenka Krajhanzlová, Marie Vrzáková a Jan Krýsa. Vyhlášení se zúčastnila také koordinátorka charitních dobrovolníků Markéta Hladíková (vzadu vlevo) a ředitelka havlíčkobrodské charity Bc. Anna Blažková (vzadu vpravo). (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Držitelkou letošního ocenění Křesadlo, které každoročně na území Havlíčkův Brod a Chotěboř vyhlašuje FOKUS Vysočina, je Veronika Křikavová z chotěbořského střediska FOKUSu Vysočina. I když cena po dvou letech putovala mimo havlíčkobrodskou Charitu, tak si charitní dobrovolníci v pátek 13. dubna ve svatební síni havlíčkobrodské radnice užili příjemné odpoledne. Z Oblastní charity Havlíčkův Brod byli nominováni tři dobrovolníci, a to Lenka Krajhanzlová, Marie Vrzáková a Jan Krýsa. Více o jejich aktivitách přineseme v červnovém zpravodaji Králíček.

Děravá síť poslední záchrany: změny Zákona o hmotné nouzi ubírají těm nejchudším

Změny systému pomoci v hmotné nouzi, prosazené v průběhu roku 2017, přinesly trpké ovoce. Podle zkušeností odborníků Charity Česká republika, pracujících dlouhodobě s lidmi v nouzi, způsobují nedávné novely zákona těm nejchudším zbytečné potíže a jejich složitou materiální a bytovou situaci ještě zhoršují

Pečovatelky prosí řidiče, aby po dobu uzavírky Školní ulice neparkovali u "pečovateláku"

(Humpolec) – Od pondělí 9. dubna platí pro motoristy úplná uzavírka Školní ulice v Humpolci. V té sídlí také Charitní pečovatelská služba či Astra – denní centrum pro seniory při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Opravy silnice a chodníků komplikují situaci především pečovatelkám, které denně vyráží za seniory a bez aut se neobejdou, neboť musí rozvést obědy desítkám klientů. A s dopravou auty samozřejmě souvisí parkování.

Kousek Země uklidí i Oblastní charita Havlíčkův Brod

Charita pro Humpolec(Humpolec) – V letošním roce se k celosvětovému Dni Země, který připadá na 22. dubna, připojí i Oblastní charita Havlíčkův Brod. Jejím dlouholetým působištěm je s celkem třinácti službami pro lidi v nouzi i město Humpolec, proto se rozhodla, že zorganizuje jarní úklid právě tam. Humpolecká radnice vyšla její iniciativě vstříc, a dokonce se k akci nazvané Charita pro Humpolec připojila jako partner.

Skauti pomohou dětem ze Střediska rané péče

Skauti dětemIlustrační foto: Vedoucí Střediska rané péče PhDr. Irena Salaquardová (vpravo) předvádí možný nácvik jemné motoriky a pozornosti dítěte. (OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) – Sídlíme sice v jedné budově, ale tolik toho o sobě nevíme. Pojďme to napravit. S takovou myšlenkou přišlo havlíčkobrodské Skautské středisko Bobříci a rozhodlo se, že při seznamování se Střediskem rané péče při Oblastní charitě Havlíčkův Brod spojí příjemné s užitečným. Jeho členové totiž v sobotu 14. dubna odpoledne uspořádají benefiční akci s názvem Skauti dětem aneb Pomáháme druhým, přičemž vybrané penízky podpoří činnost právě jedné ze služeb havlíčkobrodské Charity.

Požehnané Velikonoce!

Požehnané VelikonoceKlidné prožití velikonočních svátků přeje Oblastní charita Havlíčkův Brod.

Stále žijí v našich vzpomínkách, řekl vikář při mši k setkání rodin klientů Domácí hospicové péče

Vzpomínkové setkání zahájila mše svatá. Poté následovalo neformální posezení s týmem Domácí hospicové péče. (OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) – Tým Domácí hospicové péče při Oblastní charitě Havlíčkův Brod uspořádal v sobotu 24. března vzpomínkové setkání, na které pozval rodiny klientů, o něž v uplynulém roce během jejich posledních dní života pečoval. Na mši svatou do havlíčkobrodského kostela Nanebevzetí Panny Marie a na neformální posezení dorazilo na čtyřicet příbuzných. U kávy nebo čaje si s nimi přišli popovídat spolupracující lékaři, charitní zdravotní sestřičky, sociální pracovník i terapeut.

Petrklíčské potěšil zájem veřejnosti o jejich velikonoční výstavu

Velikonoční prodejní výstava v Centru sociálních služeb Petrklíč byla otevřená veřejnosti. (archiv OCH HB)(Ledeč nad Sázavou) – Ti, kteří navštívili velikonoční výstavu v ledečském Centru sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod v týdnu od 19. do 23. března, jsou jistě na svátky jara již připraveni. Prodejní expozice totiž přinesla řadu originálních a veselých dekorací, které vytvořili klienti společně s pracovníky stacionáře i chráněného bydlení.

Na velikonoční prodejní výstavku zve i Šatník. Společně s Dílnou navíc vycestuje do Kejžlice

Ukázka tvoření ve Středisku charitní pomoci. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)I humpolecké Středisko charitní pomoci, takzvaný Šatník, při Oblastní charitě Havlíčkův Brod pořádá velikonoční akci. V jeho případě se do práce pustily pracovnice, které vzhledem k různým znevýhodněním nemohly delší čas najít vhodné zaměstnání. To se jim nakonec podařilo právě díky Šatníku. Jejich originální výtvory si zájemci mohou prohlédnout a případně i zakoupit na prodejní výstavce přímo v Šatníku na adrese Máchova 1607 až do středy 28. března.

Humpolecká Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek je otevřena už i v úterý

Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. (Ilustrační foto: OCH HB)(Humpolec) – Nemocní, lidé po úrazech nebo lidé se zdravotním postižením mají možnost využít nabídku Půjčovny rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, která při Oblastní charitě Havlíčkův Brod funguje v Havlíčkově Brodě a v Humpolci. Podstatné je, že si požadovanou pomůcku může vypůjčit kdokoliv z řad veřejnosti, a to bez lékařského předpisu. Humpolecká půjčovna navíc s platností od 20. března 2018 rozšířila otevírací dobu. Na adrese Školní 730, za budovou základní umělecké školy, ji tak zájemci mohou navštívit nejen ve středu od 14.30 do 16.30 hodin, ale také vždy v úterý od 10 do 12 hodin.

Sláva těm, kdo staví mosty mezi lidmi

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Dnes je Světový den sociální práce, který nám dává příležitost vyzdvihnout sociální práci jako plnohodnotnou profesi a upozornit na její celospolečenský význam. Apelujeme na to, aby byla práce všech zaměstnanců v sociálních službách řádně doceněna. Svátek vyhlašuje Mezinárodní federace sociálních pracovníků (IFSW) od roku 1983 a každoročně připadá na třetí úterý v měsíci březnu. Letošním tématem je stejně jako vloni "podpora komunit a udržitelnosti životního prostředí".

poděkování za TKS

Náš výtěžek
2 360 880 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR

Sbírky šatstva na rok 2018 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.