Letní otevírací doba havlíčkobrodského Nízkoprahového klubu BAN!

Nízkoprahový klub BAN! při havlíčkobrodské Charitě má o prázdninách otevřeno, jen v trošku jiných časech.

Letní otevírací doba Nízkoprahového klubu BAN!

Občanská poradna o letních prázdninách

OPZ důvodu dovolených bude:

Občanská poradna Havlíčkův Brod uzavřena v úterý 17. 7. 2018 od 11:00 a celý den ve čtvrtek 19. 7. 2018.

V kontaktním místě ve Světlé nad Sázavou bude zavřeno dne 17. 7. 2018.

V kontaktním místě v Přibyslavi bude zavřeno dne 21. 8. 2018, ale otevřeno bude v náhradním termínu dne 28. 8. 2018.

V kontaktním místě v Humpolci bude otevřeno v pravidelných termínech.

Ostatní dny bude poradna v provozu v běžnou otevírací dobu. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné léto.

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.

Humpolečtí podpoří sběrem baterií nejen životní prostředí, ale možná i charitní Šatník. Stačí vyhrát

Baterkománie v Humpolci(Humpolec) – Pomoc pro lidi v nouzi, opora pro ty, kteří se chtějí zase postavit zpět na vlastní nohy nebo dobrý start pro dlouhodobě nezaměstnané. To je hlavní smysl činnosti Střediska charitní pomoci v Humpolci při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, kterému se přezdívá Šatník. A právě Šatník může získat finanční pomoc ve výši 50 000 Kč, a to v případě, že se v Humpolci do 15. října 2018 podaří vybrat největší množství baterií v přepočtu na jednoho úředníka městského úřadu. Město se totiž zapojilo do projektu v Kraji Vysočina nazvaného Baterkománie.

Festival Bez bariér jsme si blíž má spoustu fotografií

2. festival sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž. (Foto: Denisa Šimanová)(Havlíčkův Brod) - Úžasnou atmosféru panující na druhém ročníku festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž zachytil i objektiv fotografky Denisy Šimanové. Akci, kterou na havlíčkobrodském Havlíčkově náměstí ve čtvrtek 7. června uspořádala Oblastní charita Havlíčkův Brod za podpory města, si můžete připomenout prostřednictvím snímků dostupných na https://bezbarierjsmesibliz.rajce.idnes.cz/Festival_Bez_barier_jsme_si_bliz_2018/

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Jsme tu pro vás, připomněl festival Bez bariér jsme si blíž

Ručkový rekord na festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž 2018. (OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) – Že se bez bariér a předsudků žije lidem lépe a že člověk nemusí být na své trápení sám, Festival sociálních služeb Bez bariér jsme si blížukázal druhý ročník festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž, který ve čtvrtek 7. června uspořádala Oblastní charita Havlíčkův Brod ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod. Osvětově-zábavnou akci hostila plocha Havlíčkova náměstí a zapojilo se do ní celkem patnáct organizací z oblasti sociální péče a prevence. Padl i nový rekord. Na festivalu se totiž sešlo celkem 281 pomáhajících rukou z papíru.

Konference Dobrá praxe v sociálních službách zhodnotí profesní růst

Ilustrační foto Jakub Žák

Charita Česká republika, největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb, pořádá ve čtvrtek 7. června 2018 odbornou konferenci pro sociální pracovníky s názvem Dobrá praxe v sociálních službách. Konference se uskuteční v Paláci Charitas na Karlově náměstí v Praze 1 od 9:30 hodin.

Prolistujte si (nejen) festivalového Králíčka

Titulní strana Králíčka - květen-červen 2018Hlavně kolem blížícího se festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž, který se uskuteční ve čtvrtek 7. června na havlíčkobrodském Havlíčkově náměstí, se točí nové číslo zpravodaje Oblastní charity Havlíčkův Brod Králíček. Najdete v něm jak plakátek, tak i článek a hlavně podrobný časový harmonogram celého dne. Králíček také připomene besedu s manželi Ochovými, kteří vychovali téměř dvacet dětí. Zavzpomíná i na Pohádkovou cestu, Jarní charitativní bazárek pro Danečka, Trhy řemesel, Férovou snídani v Humpolci nebo na Den matek. Představí iniciativu Show Your Help, která se rozhodla podpořit Charitní domov pro matky s dětmi, a pochlubí se se dvěma oceněními pro havlíčkobrodskou Charitu. V neposlední řadě nakoukne do aktuálního dění v ledečském Centru sociálních služeb Petrklíč. Příjemné počtení! :-)

Králíčka si můžete prohlédnout zde: http://hb.charita.cz/res/archive/034/004753.pdf?seek=1527850651

Dětem v Indii skončily dva měsíce prázdnin!

Mnoho dětí potřebuje finanční pomoc. Tyto školáky můžete podpořit celoročně i jednorázovými dary. Jen 550 Kč stačí na to, aby školák měl zajištěný jeden měsíc výuky.

Více na webu: http://adopce.hk.caritas.cz/realizace-projektu/

Osvědčený program, ale i noví hosté a nové aktivity pro malé i velké. Havlíčkův Brod si bude blíž

Festival sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž. (Foto: Denisa Šimanová)(Havlíčkův Brod) – Nový pokus o rekord, dílničky, hry a soutěže pro děti za odměny, workshopy pro dospělé, horolezecká stěna, ale hlavně atraktivní přehled dostupné sociální péče a prevence v Havlíčkově Brodě a jeho okolí. Takový bude letošní celodenní festival sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž, který na havlíčkobrodském Havlíčkově náměstí uspořádá ve čtvrtek 7. června Oblastní charita Havlíčkův Brod za podpory města.

Sympatie dětí si získali hlavně loupežníci, vodníci, pejsek a kočička nebo Maková panenka a Emanuel

Na děti a jejich rodiče čekalo šestnáct aktivit, kterými je provázely známé pohádkové bytosti. (Foto: archiv OCH HB)(Havlíčkův Brod) – Putování za dobrodružstvím v doprovodu pohádkových bytostí si v sobotu 26. května nenechalo ujít na dvě stě dětí. Populární Pohádkovou cestu opět uspořádalo havlíčkobrodské Mateřské centrum Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, a to už po šestnácté. V parku Budoucnost se na šestnácti stanovištích sešlo celkem dvaačtyřicet bytostí, které děti dobře znají z českých pohádek.

Vzpomínky na Indii

V letošním roce navštívili manželé Koldovi indickou oblast Belgaum, kde se setkali s dívkou, kterou podporují prostřednictvím projektu Adopce na dálku®.

S potěšením přinášíme všem našim příznivcům a dárcům povídání, které je plné krásných vzpomínek na setkání v Indii.

Oblastní charita Havlíčkův Brod posnídá v Humpolci férově

Férová snídaně v Humpolci. (Foto: Michal Beránek)(Humpolec) - Je již tradicí, že se Humpolec každoročně připojuje k celosvětové kampani nazvané Férová snídaně, která podporuje férové hospodaření, obchod a trh především s potravinami. Letos s ostatními zájemci posnídá i Oblastní charita Havlíčkův Brod. Do parku U Nemocnice se v sobotu 12. května v 10 hodin chystá charitní Astra - denní centrum pro seniory společně se Sociálně terapeutickou dílnou, jejímiž klienty jsou lidé s postižením. Jaké dobroty označené jako "fairtrade", "bio" nebo od "místních producentů" pro příchozí labužníky připraví, zatím pečlivě tají. Tajemstvím ale není, že Astra jako doprovodný program chystá malé, zábavné trénování paměti vhodné pro všechny generace. Ani nepříznivé počasí férové snídání neohrozí. V takovém případě se setkání uskuteční právě v prostorách Astry na adrese Školní 730 (za základní uměleckou školou). Více o filozofii Férové snídaně je zde: https://www.ferovasnidane.cz/. Férová snídaně v Humpolci má také vlastní facebookovou stránku, a to https://www.facebook.com/events/436866280079561/.

Na brodských Trzích řemesel prodávala i Oblastní charita Havlíčkův Brod

Oblastní charita Havlíčkův Brod na Trzích řemesel v Havlíčkově Brodě. (Foto: archiv OCH HB)(Havlíčkův Brod) - Součástí oblíbených a vyhledávaných Trhů řemesel v Havlíčkově Brodě, které se uskutečnily v úterý 8. května na Havlíčkově náměstí, se stala i Oblastní charita Havlíčkův Brod. Mezi šikovnými řemeslníky a kutily totiž obsadila hned dva stánky, v nichž prodávala nejrůznější výrobky, které vznikají v jejiích dílničkách. Mezi návštěvníky trhů frčely hlavně plátěné tašky s pestrými vzory, batůžky, chňapky do kuchyně nebo pedigové doplňky třeba ke stolování. Pracovnice havlíčkobrodské Charity, které ve stánku prodávaly, se navíc oblékly do country kousků - to aby podpořily nastolenou atmosféru květnových trhů.