Mladí Indové získali potřebnou kvalifikaci díky Tříkrálové sbírce

Od listopadu 2014 přispívá hradecká diecézní Charita na kvalifikační kurzy pro mladé lidi z indického venkova. Kurzy jsou určené pro lidi ve věku 18–35 let z naší partnerské arcidiecéze Bangalore, kteří jsou znevýhodnění na pracovním trhu. Mladí muži mohou díky tomuto projektu získat řidičské oprávnění, zatímco z mladých žen se stávají švadleny. Tato forma pomoci se v předchozích letech osvědčila. Absolventům těchto kurzů se daří získávat kvalifikovanější a tím pádem i lépe placenou práci.

PROSBA: Zapojte se do aplikace Pomáhej pohybem a podpořte Petrklíč

EPP(Havlíčkobrodsko) – Nadace ČEZ vybrala do své aplikace Pomáhej pohybem projekt z ledečského Centra sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Podpořit uživatele stacionáře může kdokoliv, kdo se rád hýbe a kdo má při sobě „chytrý“ telefon se staženou aplikací. Když do daného termínu budou nasbírány požadované body, stacionář získá celkem sedmdesát tisíc korun, které se významnou měrou budou podílet na financování nákladů spojených se svozy uživatelů do Petrklíče.

Červnový Králíček přináší mnoho zajímavých informací

Titulní strana červnového Králíčka. Na naší webové stránce je k přečtení čerstvý černový zpravodaj Králíček. Tentokrát prozradí podrobnosti k projektu Potravinové a materiální pomoci nejchudším osobám, dále nabízí rozhovor s vedoucí Střediska rané péče Irenou Salaquardovou, prostřednictvím snímků připomíná charitní akce v humpoleckém parku Stromovka na Letní Platformě, malinko se chlubí oceněním pro naše dvě pracovnice, vzpomníná na oslavy narozenin v ledečském Centru sociálních služeb Petrklíč i na předávání šeku v havlíčkobrodské nemocnici, a to z výtěžku z jarního charitativního bazárku v Mateřském centru Zvoneček a v neposlední řadě přináší článek o tom, jak se líbilo studentce na praxi v Charitní ošetřovatelské službě. Příjemné počtení!

Posilujeme týmy a hledáme posily

InzerátOblastní charita Havlíčkův Brod posiluje své pracovní týmy s působností na Humpolecku a v okrese Havlíčkův Brod. Aktuálně vyhlížíme šikovného údržbáře na částečný úvazek/dohodu do Havlíčkova Brodu, dále zdravotní sestřičky do Charitní ošetřovatelské služby, sociální pracovníky do Domácí hospicové péče a sociální pracovníky do Charitní pečovatelské služby a Centra osobní asistence v Golčově Jeníkově. Nabízeme především smysluplnou práci, přátelský kolektiv v naší organizaci s šestadvacetiletou tradicí a také firemní bonusy, které nejsou k zahození.:) Více informací najdete na našem webu v sekci "Práce". Těšíme se na vás!

Když se rodičům narodí dítě s postižením, stává se, že si myslí, že končí svět. Nekončí

Středisko rané péče oslavilo 15. narozeniny. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Vysočina, Havlíčkův Brod) - Vůbec první komplexní služba rané péče pro děti s postižením v republice oslavila ve čtvrtek 22. června patnácté narozeniny. Slavnostní setkání ve Středisku rané péče působícího při Oblastní charitě Havlíčkův Brod na území Kraje Vysočina si nenechali ujít například představitelé z havlíčkobrodské, chotěbořské i humpolecké radnice. Dalším významným hostem byla primářka dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice MUDr. Magdalena Chvílová Weberová, bez níž by havlíčkobrodské Středisko rané péče nevzniklo. Krásná přání k narozeninám došla i z dalších míst, například z Ledče nad Sázavou od tamní místostarostky Hany Horákové („Přeji Vám a celému Vašemu kolektivu, aby se Vám vše dařilo, měli jste vždy jen a jen kladné odezvy na svoji činnost a užívali si ve zdraví krásné léto.“) či od starosty Okrouhlice Luboše Pospíchala („Ať Vám Vaše slavnost vyjde co nejlépe a ať se Vám Vaše úctyhodná a nelehká práce daří.“). Oslavy narozenin byly spojeny se dnem otevřených dveří pro širokou veřejnost, s ukázkami terapií i se setkáním uživatelů.  O činnosti Střediska rané péče promluvila ředitelka havlíčkobrodské Charity Bc. Anna Blažková a především vedoucí sociální služby PhDr. Irena Salaquardová, která v rané péči působí již čtrnáct let. Rozhovor právě s Irenou Salaquardovou najdete v článku. Děkujeme všem, kteří Středisko rané péče za dobu jeho existence podporovali či dále podporují, a také těm, kteří si připomněli jeho patnáctiletou existenci.

S Astrou senioři vyzráli na paměť i na fyzičku

Astra na Letní Platformě v Humpolci. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Humpolec) - Účinné a zábavné cvičení pro tělo i ducha si připravily pracovnice Astry - denního centra pro seniory při Oblastní charitě Havlíčkův Brod na setkání ve čtvrtek 15. června v humpoleckém parku Stromovka u Letní Platformy. Na programu bylo trénování paměti v režii Bohuslavy Medové a poté procvičování a protahování všech částí těla s Dagmar Arnotovou. Vzácnými hosty byli jak senioři z Astry, tak i z humpoleckého domova pro seniory v Lužické ulici včetně pana ředitele Petra Vaňka a senioři z charitního ledečského Centra sociálních služeb Petrklíč. Přidali se i kolemjdoucí.

Středisko rané péče zve na oslavu 15. narozenin

Středisko rané péče slaví 15. narozeniny(Vysočina, Havlíčkův Brod) - Středisko rané péče při Oblastní charitě Havlíčkův Brod s působností na celém území Vysočiny zve širokou veřejnost na den otevřených dveří, který pořádá ku příležitosti svých 15. narozenin. Přijďte se podívat do prostor sociální služby, jež jako komplexní raná péče pro děti s postižením byla vůbec první v republice. Čeká vás prohlídka a také ukázka nejrůznějších druhů terapií. Začínáme v 10 hodin. Malé občerstvení je samozřejmostí.

POHLEDEM OBJEKTIVU: Charitní domov tvořil v Knyku

Foto: OCH HB/Aneta Slavíková(Knyk, Havlíčkův Brod) - Součástí charitativního běhu pro nemocné cystickou fibrózou, který se uskutečnil v sobotu 10. června v Knyku u Havlíčkova Brodu, byl také dobrovodný program. Havlíčkobrodský Charitní domov pro matky s dětmi zastoupený vedoucí Mgr. Lenkou Vencovou a dobrovolnicí Helenou Míkovou si pro malé účastníky nachystal tematické výtvarné dílničky s charitním znakem, větrníky a solí.

Ať je tu ještě minimálně patnáct krát patnáct let, přáli gratulanti Petrklíči

Symbolické sázení stromu na zahradě Petrklíče. Strom přidržuje ředitelka OCH HB Anna Blažková, sází ledečský starosta Zdeněk Tůma, v pozadí stojí Jiří Bína a Pavel Franěk, před nimiž je vedoucí Petrklíče Terezie Veletová. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Ledeč nad Sázavou) – Prosluněný pátek 9. června patřil v Ledči nad Sázavou Centru sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, které slavilo již patnáct let svého působení. Hned dopoledne se na zahradě stacionáře sešel hojný počet gratulantů, mezi nimiž byl i náměstek hejtmana Kraje Vysočina Mgr. Pavel Franěk, který laskavě převzal nad oslavami záštitu, starosta Ledče nad Sázavou Ing. Zdeněk Tůma a v neposlední řadě i vedoucí krajského oddělení sociálních služeb Mgr. Jiří Bína.

Zlatý a stříbrný charitní kříž od královéhradecké diecézní Charity putoval i do Brodu a Humpolce

Výprava z Oblastní charity Havlíčkův Brod v čele s oceněnými dámami - zleva Dagmar Arnotová a Anna Doleželová. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod, Humpolec) – Zlatý charitní kříž pro vedoucí havlíčkobrodského Mateřského centra Zvoneček Annu Doleželovou a Stříbrný charitní kříž pro pracovnici humpolecké Astry – denního centra pro seniory Dagmar Arnotovou. Taková radost se pro Oblastní charitu Havlíčkův Brod udála na oslavách 25. narozenin Diecézní katolické charity Hradec Králové, které se uskutečnily v pátek 2. června v Neratově v Orlických horách. Obě dlouholeté charitní pracovnice byly oceněny za svou činnost, kterou s láskou a často nad rámec svých pracovních povinností vykonávaly a stále vykonávají pro klienty Oblastní charity Havlíčkův Brod.

Bez důvěry ve smysl a kvalitu služby stacionáře, jakým je Petrklíč, bych svou práci dělat nemohla

(Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Ledeč nad Sázavou) - Letos je tomu již patnáct let od doby, kdy do denního stacionáře Petrklíč v Ledči nad Sázavou při Oblastní charitě Havlíčkův Brod vstoupili první klienti se zdravotním, mentálním či kombinovaným postižením. K jeho bohaté historii patří i stěhování do nových, současných prostor v ulici Barborka či přejmenování na Centrum sociálních služeb Petrklíč spojené s rozšířením klientské základny o seniory. Terezie Veletová působí v Petrklíči jako vedoucí necelé dva roky, ale poznala jej už mnohem dříve – právě na jeho začátku, kdy ve stacionáři pracovala jako dobrovolnice.

CHARITA PODPORUJE: Noc kostelů je nejen o otevřených dveřích, ale hlavně o otevřených srdcích

Noc kostelů 2017 v Havlíčkově Brodě(Havlíčkův Brod) – Kostel Nanebevzetí Panny Marie, svaté Kateřiny, svatého Vojtěcha, Husův sbor, Modlitebna Církve bratrské a nemocniční kaple. To jsou místa, kam zájemci mohou v rámci páteční Noci kostelů zavítat v Havlíčkově Brodě. Bohatý program soustředěný na druhou polovinu dne nabízí celou škálu atraktivních bodů, při kterých si přijdou na své všechny generace. Pro účastníky bude navíc opět připravena Karta poutníka, do níž budou moci sbírat razítka z navštívených kostelů. Kdo získá alespoň čtyři razítka, může se těšit na malou odměnu.

CHARITA SLAVÍ: Pětiletému Nízkoprahovému klubu BAN! popřáli odborníci i vedení města

(Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) - Narozeninové oslavy havlíčkobrodského Nízkoprahového klubu BAN!, které se uskutečnily pro odbornou veřejnost v úterý 6. června dopoledne, doprovázela hojná účast a zájem všech hostů o to, jak tato sociální služba pro děti a mládež při Oblastní charitě Havlíčkův Brod funguje. Milá slova o potřebě BAN!u společně s přáním do budoucích let pronesl také starosta Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tecl, MBA. Do klubu zavítala i místostarostka Havlíčkova Brodu Bc. Ivana Mojžyšková, která rovněž přispěla do diskuze. Mezi hosty nechyběli ani zástupci havlíčkobrodského sociálního a školského odboru, sociálního výboru, škol či spřátelených organizací. Na programu byla komentovaná prohlídka zázemí a prezentace o činnosti klubu zakončená debatou. Pro veřejnost se Nízkoprahový klub BAN! otevře v září, a to v rámci celorepublikové akce Týden nízkoprahů.

CHARITA SLAVÍ: ŠIPKA má za sebou havlíčkobrodské oslavy svých narozenin

(Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkobrodsko, Humpolecko) - ŠIPKA - sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi oslavila v pondělí 5. června odpoledne své páté narozeniny. V havlíčkobrodském Mateřském centru Zvoneček pracovníci prozradili, s čím rodinám pomáhají, společně s klientkou ukuchtili voňavé buchtičky se šodó a s dětmi si zahráli legrační hry, které zároveň podporují rozvoj paměti, myšlení, fantazie i motoriky. Všem, kteří přišli, děkujeme za příjemné odpoledne. Více informací o sociální službě se můžete dozvědět na: http://hb.charita.cz/nabizene-sluzby/sluzby-socialni/sipka-socialne-aktivizacni-sluzba-pro-rodiny-s-detmi/. Oslavy v Humpolci se uskuteční v parku Stromovka, konkrétně na Letní Platformě, ve čtvrtek 29. června od 14.30 do 16 hodin. Na své si přijdou hlavně děti, pro které budou připraveny hravé a přitom naučné aktivity. Se ŠIPKOU tak budou moci pomalinku zahájit letní prázdniny.:-)

Oslavy čtvrtstoletí charity v Neratově

Bezmála tři stovky návštěvníků připutovaly v pátek 2. června do Neratova v Orlických horách, aby společně oslavili 25. výročí charity v královéhradecké diecézi. Po slavnostní děkovné mši svaté v prosluněném poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie bylo oceněno devatenáct charitních pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci pro nemocné a potřebné. Přátelské setkání završil odpolední koncert písničkáře Pavla Helana.

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.