Králíček pracuje na rozšířeném čísle s vyšším nákladem

KrálíčekŘíkáte si, co se stalo s naším zpravodajem Králíček, že ještě o prázdninách nevyšel? Nebojte, i Králíček si užíval volna, a proto pro vás nyní připravuje hned rozšířené číslo, které vyjde na přelomu srpna a září ve vyšším nákladu. A máte se opravdu na co těšit, vybral to nejlepší z novinek v naší organizaci.

Mladé rodiny měly možnost rozšířit si obzory na semináři ve Zvonečku

Seminář s podporou místní Agendy 21 ve Zvonečku. (Foto: archiv OCH HB)(Havlíčkův Brod) – Díky finanční podpoře havlíčkobrodské radnice a Kraje Vysočina se v Mateřském centru Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod mohl uskutečnit seminář na téma Udržitelný rozvoj a místní Agenda 21, který byl rozšířen o přednášku s názvem Zdravým životním stylem, zdravím a výživou. Setkání s odbornou lektorkou Blankou Jůnovou se odehrálo 18. května 2017 za účasti patnácti posluchačů.

Sázavafest podpořil světelské eNCéčko při havlíčkobrodské Charitě

Oblastní charita Havlíčkův Brod na Sázavafestu. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Světlá nad Sázavou) - Na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou, který se konal od čtvrtka 3. srpna do soboty 5. srpna, byl také stánek Oblastní charity Havlíčkův Brod. Pořadatelé festivalu totiž podpořili klienty a zaměstnance světelského eNCéčka - nízkoprahového centra pro děti a mládež, a tím i Oblastní charitu Havlíčkův Brod. U stánku, který byl umístěn ve Family Fun Zóně, si kolemjdoucí mohli zakoupit výrobky z dílen charitních projektů, kde tvoří pracovníci společně s klienty k udržení a rozvíjení jejich schopností a dovedností, k nimž patří i jemná motorika. Šlo například o drobné šperky, pletené podsedáky, vyšívané batůžky, nejrůznější tašky a taštičky, batikované ponožky do sandálků ("hit festivalu" :-)) a další drobnosti pro radost. Zákazníci svým nákupem navíc podpořili činnost Oblastní charity Havlíčkův Brod.

Šatník se chystá na dovolenou, týden bude zavřeno

Šatník_dovolená 2017(Humpolec) - Humpolecké Středisko charitní pomoci, takzvaný Šatník, čeká dovolená. V týdnu od 7. do 11. srpna 2017 bude zavřeno. Dveře se opět otevřou v pondělí 14. srpna 2017. Děkujeme za pochopení!

Indická přísloví pro radost i inspiraci

Indické přísloví

Chcete si občas přečíst něco jen tak pro radost? Máte rádi inspirativní myšlenky? Pokud ano, můžete se těšit na každou první středu v měsíci. Začátkem každého měsíce totiž zveřejníme na našem webu v indickém koutku a na facebooku jedno nové indické přísloví.

Pečovatelky o/utužovaly kolektiv na želivské Neckyádě

Tým Pečovatelky Řádový na želivské Neckyádě. (Foto: archiv OCH HB)(Humpolecko/Želiv) – Velkou odvahu a pevného týmového ducha prokázaly pracovnice Charitní pečovatelské služby při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, když se rozhodly ve svém volném čase reprezentovat nejen svou službu, ale i celou organizaci na tradiční želivské Neckyádě. Do stylově nazdobeného plavidla v sobotu 29. července neohroženě nastoupily Eva Šílová a Olga Linhartová, které z bezpečí pevné půdy pod nohama hlasitě podporovalo minimálně pět kolegyň včetně pěti partnerů, dvou dětí a jednoho psa.

Ledečskému Petrklíči pomáhali pohybem i obyvatelé vzdálenějších koutů republiky

Také zaměstnanci Petrklíče se pustili do sportování pro dobrou věc s vervou a úsměvem na rtech. (Foto: archiv OCH HB)(Ledeč nad Sázavou) – Díky nadšencům, kteří měli chuť se hýbat, bude minimálně pro více než dvacet lidí a jejich rodiny odborná sociální péče výrazně dostupnější. Ledečské Centrum sociálních služeb Petrklíč totiž využilo programu Nadace ČEZ, která se rozhodla darovat jedné ze služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod celkem 70 tisíc na svozy uživatelů do zařízení, ovšem pod podmínkou, že projekt Petrklíče bude v mobilní aplikaci Pomáhej pohybem podpořen daným počtem bodů. Stalo se tak, až k neuvěření, za pouhé čtyři dny.

Díky novému autu mohou pečovatelky pomáhat lidem i v hůře dostupných vesnicích

Vedoucí Charitní pečovatelské služby Jana Řádová, DiS. s novým autem, jehož nákup podpořil Kraj Vysočina. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Humpolecko) – Od dubna letošního roku přibyl k Charitní pečovatelské službě působící na Humpolecku důležitý člen rodiny. Žofka, jak mu někteří přezdívají, jezdí hlavně do vzdálenější obcí na daném území. Řeč je o novém automobilu, který pečovatelky potřebovaly jako sůl. Oblastní charita Havlíčkův Brod jej mohla zakoupit díky podpoře dotace Kraje Vysočina z programu Investujme v sociálních službách 2016.

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Děti v havlíčkobrodském Charitním domově slavily konec školního roku

Dětský den v Charitním domově v Havlíčkově Brodě (Foto: archiv CHD HB)(Havlíčkův Brod) – I když se den dětí tradičně připomíná 1. června, v havlíčkobrodském Charitním domově pro matky s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod se jakýsi „dětský den“ slavil i ku příležitosti konce školního roku. Zhruba hodinu a půl dlouhý program nabídl plno zábavy, kterou si malí šikulové náramně užili.

Dojmy z červencového příměstského tábora se Zvonečkem

Příměstský tábor se Zvonečkem. (Foto: archiv MC Zvoneček)Havlíčkobrodské Mateřské centrum Zvoneček pořádalo již tradiční červencový příměstský tábor.

I vaše výrobky se mohou prodávat na Václaváku

Tvořivé dílničky v Astře(Humpolec) – Oblastní charita Havlíčkův Brod má jedinečnou příležitost prezentovat svou činnost na tradičních adventních trzích na Václavském náměstí v Praze. Potřebovala by ale malou pomoc od široké veřejnosti. Za ni nabízí malým i velkým šikulům možnost vyzkoušet si zdarma zajímavé výtvarné techniky v přátelském prostředí a také příležitost dostat minimálně jméno každého pomocníka právě na „Václavák“.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Studentka na praxi: Líbí se mi, jaký vztah má sestřička domácí péče se svými pacienty

Studentka Veronika Krejčová (vpravo) si pod dohledem charitní sestřičky Daniely Staňkové (vlevo) vyzkoušela práci v Charitní ošetřovatelské službě. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod) – Studentka Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Veronika Krejčová se rozhodla, že si v rámci povinné praxe vyzkouší povolání zdravotní sestry v domácí péči, a to konkrétně v Charitní ošetřovatelské službě při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. „Průvodkyní“ jí byla zdravotní sestra Daniela Staňková, s níž koncem dubna absolvovala její každodenní pracovní režim.

POHLEDEM OBJEKTIVU: Šipka zamířila k prázdninám hravě

Hravé a naučné odpoledne se ŠIPKOU na Platformě. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Humpolec) - I přes nepřízeň počasí vyrazily ve čtvrtek 29. června pracovnice ŠIPKY - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod do humpoleckého parku Stromovka, kde u Letní Platformy připravily program pro děti. Do Humpolce přivezly mnoho různých her pro úplně malé i větší šikuly. Několik zvědavců neodolalo a i v děšti přišlo do altánku, aby si vyzkoušelo, jak se dá zabavit a přitom se lecčemu naučit.

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.