Červen je v havlíčkobrodské Charitě nabitý akcemi pro veřejnost

(Havlíčkobrodsko/Humpolecko) – Oslavy narozenin, dílničky a soutěže pro děti, módní přehlídka, trénování paměti nejen pro seniory či charitativní běh pro nemocné cystickou fibrózou. To jsou akce, které v červnu čekají na Oblastní charitu Havlíčkův Brod a na všechny zájemce, kteří se chtějí pobavit a zároveň se dozvědět řadu užitečných informací především o možnostech rozvoje vlastních schopností a dovedností či o pomoci lidem ve složité situaci.

Nabitý měsíc odstartuje v pondělí 5. června narozeninová oslava ŠIPKY – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, která při Oblastní charitě Havlíčkův Brod funguje již pět let.  Setkání určené pro širokou veřejnost začne ve 13 hodin v prostorách havlíčkobrodského Mateřského centra Zvoneček na adrese Rubešovo náměstí 171, kde se hosté podívají do ambulance ŠIPKY, seznámí se s některými klienty a jejich osudy a díky povídání nahlédnou do zákulisí chodu a smyslu takové sociální služby. Pro děti budou navíc připraveny zábavné a přitom naučné hry. Oslavy skončí se 16. hodinou.

O den později, tedy v úterý 6. června, bude slavit havlíčkobrodský Nízkoprahový klub BAN!, který dětem a mladým lidem pomáhá rovněž již pět let. V tomto případě je setkání určeno „jen“ pro odbornou veřejnost, nicméně ani další zvědavci o možnost nahlédnout pod roušku této služby nepřijdou, neboť vedoucí Mgr. Jana Mieslerová prozradila, že by i letos rádi uspořádali den otevřených dveří v rámci zářijového Týdne nízkoprahů.

Pátek 9. června pak nabídne vyžití hned pro dvě města, a sice pro Ledeč nad Sázavou, kde se budou slavit 15. narozeniny Centra sociálních služeb Petrklíč, a pro Humpolec, kde se v letním altánku Platforma v parku Stromovka uskuteční výtvarné dílničky pro děti spojené s módní přehlídkou v režii Střediska charitní pomoci (Šatník) a ledečské Sociálně-terapeutické dílny. Oslavy v Petrklíči, nad nimiž převzal záštitu první náměstek hejtmana Kraje Vysočina Mgr. Pavel Franěk, zahájí v 10 hodin symbolické sázení stro

mu na zahradě stacionáře. Milým hostem bude právě Mgr. Pavel Franěk. Petrklíč rád přivítá návštěvníky z řad široké veřejnosti, pro které si nachystal hudební i taneční program, vystoupení uživatelů, prohlídku prostor, prodejní výstavu originálních výrobků a samozřejmě bohaté občerstvení. Slavit se bude až do 17 hodin. V humpoleckém parku se zase bude tvořit, a to od 14.30 hodin. Vítány jsou všechny malé a šikovné ručičky. Výtvarné dílničky zakončí módní přehlídka. „Modelkami“ se může stát kdokoliv – stačí nejpozději do 7. června z

avítat do Střediska charitní pomoci na adrese Máchova 1607, kde si zájemce vybere konkrétní model. Za odměnu si pak domů odnese jeden kus vybraného oblečení zdarma.

V sobotu 10. června se Oblastní charita Havlíčkův Brod připojí k akci známé jako Knycká pětihodinovka. Jedná se o charitativní běh v obci Knyk u Havlíčkova Brodu na podporu nemocných cystickou fibrózou. Na své si přijdou běžci i neběžci, pro které budou připraveny doprovodné aktivity, například i tematická dílnička pod vedením osazenstva havlíčkobrodského Charitního domova pro matky s dětmi. Akce se bude konat od 13 do 18 hodin.

Ve čtvrtek 15. června v 10 hodin dorazí opět do humpoleckého parku Stromovka na letní Platformu senioři z Astry – denního centra pro seniory, kteří pod vedením zkušených lektorek předvedou, jak si udržují dobrou paměť. Cvičení je ovšem rozhodně užitečné pro všechny generace.

O týden později, tedy ve čtvrtek 22. června, oslaví své patnácté narozeniny Středisko rané péče, jehož působnost sahá po celé Vysočině. Tamní pracovnice chystají od 10 do 16 hodin den otevřených dveří na adrese Horní 3188, Havlíčkův Brod. Součástí oslav bude setkání s klienty i s pracovníky, kteří plánují ukázky nejrůznějších terapií spojené s komentářem.

Červnový maraton zakončí ve čtvrtek 29. června v humpoleckém parku Stromovka na letní Platformě ŠIPKA – sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi. Pro unavené školáky chystá odměnu za jejich celoroční snažení v podobě zábavných aktivit. Rodiče se tak zároveň dozvědí mnoho zajímavých informací o tom, jak si dítě může hrát a zároveň rozvíjet své schopnosti a dovednosti. Začátek je naplánován na 14.30 hodin.

EU

Na projekt Charitního domova je poskytována finanční podpora EU, státního rozpočtu a Kraje Vysočina.

Ledeč nad Sázavou

Havlíčkův BrodHumpolec

Zmíněné služby finančně podporují i města Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod a Humpolec.

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.