CHARITA PODPORUJE: Noc kostelů je nejen o otevřených dveřích, ale hlavně o otevřených srdcích

Noc kostelů 2017 v Havlíčkově Brodě(Havlíčkův Brod) – Kostel Nanebevzetí Panny Marie, svaté Kateřiny, svatého Vojtěcha, Husův sbor, Modlitebna Církve bratrské a nemocniční kaple. To jsou místa, kam zájemci mohou v rámci páteční Noci kostelů zavítat v Havlíčkově Brodě. Bohatý program soustředěný na druhou polovinu dne nabízí celou škálu atraktivních bodů, při kterých si přijdou na své všechny generace. Pro účastníky bude navíc opět připravena Karta poutníka, do níž budou moci sbírat razítka z navštívených kostelů. Kdo získá alespoň čtyři razítka, může se těšit na malou odměnu.

Celorepublikový projekt Noc kostelů se v Havlíčkově Brodě uskutečnil poprvé v roce 2011, v roce 2014 se k organizátorům z havlíčkobrodské farnosti připojily i další církve ve městě. „Díky tomu mohou lidé zavívat do dalších kostelů a modliteben, s čímž souvisí i to, že program se stal ještě zajímavějším,“ přemítala za organizátory Marie Topolovská z havlíčkobrodské farnosti.

Co se týče letošní náplně havlíčkobrodské Noci kostelů, Marie Topolovská podotkla, že nelze vypíchnout pomyslnou třešničku na dortu. „A to z toho důvodu, že každý návštěvník je jiný a každý má od návštěvy kostela či modlitebny jiné očekávání. Tradičně je ale velký zájem o komentovanou prohlídku věže v kostele Nanebevzetí Panny Marie, která je letos naplánována od 21 do 22.30 hodin. Oblíbený je i varhanní koncert, který začíná ve 22.45 hodin v témže kostele,“ uvedla Marie Topolovská s tím, že populární je také Karta poutníka, novinka z loňského ročníku. „Osvědčila se nám i z toho důvodu, že jsme zaznamenali vyšší návštěvnost zvláště v méně známých místech. Lidé v ní najdou krátké sdělení, pozdrav a nosnou myšlenku společnou pro spolupracující církve na daný rok. Letos je jí symbol světla. V Kartě nechybí ani mapka míst, která budou hostům otevřená,“ popsala.

Jak Marie Topolovská ještě dodala, Noc kostelů není „jen“ nocí otevřených dveří, ale hlavně je o otevřených srdcích lidí. „Říkáme, aby se k nám lidé přišli podívat, aby viděli, co dělají a jací vlastně jsou ti věřící. Často se setkáváme s tím, že hodně návštěvníků přijde do kostela ještě před zahájením hlavního programu, kdy hrají varhany a kdy je možno vnímat jedinečnou atmosféru tohoto místa,“ zamyslela se jedna z pořadatelek.

Na organizaci Noci kostelů se podílí tým lidí, kteří jí s nadšením věnují svůj volný čas. Na přípravě programu má zásluhu také havlíčkobrodská základní umělecká škola a Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Akci podporuje město Havlíčkův Brod. Svou troškou do mlýna přispívá i Oblastní charita Havlíčkův Brod. „Velmi si cením práce všech, která začíná už v únoru. Jsme opravdu rádi za každého, kdo se zapojí,“ poděkovala Marie Topolovská.

Bc. Aneta Slavíková

PR a mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.