Chceme Danečka posunout ve vývoji zase o kousek dál, říká vedoucí Střediska rané péče

Jarní charitativní bazárek - výzva k nošení oblečení od 12. března 2018. (Havlíčkův Brod) – Dvouletý Daniel z Havlíčkobrodska vypadá na první pohled jako zdravý, zvídavý chlapeček, kterému nic nechybí. Narodil se v osmatřicátém týdnu a bez významnějších komplikací. Jenže už v porodnici lékaři projevili podezření na vrozenou vývojovou vadu. Daneček absolvoval genetické testy i další vyšetření, které potvrdily velice vzácnou diagnózu. Ta s sebou nese zdravotní problémy a především otazníky nad tím, jak se chlapec bude dále vyvíjet.

Rodiče však se svým synem v podstatě od jeho narození navštěvují odborníky včetně Střediska rané péče při Malý Daneček ve Středisku rané péče při havlíčkobrodské Charitě trénuje i pozornost a soustředění. (OCH HB/Aneta Slavíková)Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Díky tomu jsou patrné malé pokroky. „Odborná literatura zná jen několik pacientů s podobnou diagnózou. Mezi příznaky patří opožděný vývoj, zaostávání růstu, nedostatečně zpevněné svalstvo – takzvaná hypotonie, protáhlá hlavička – takzvaná faciální stigmatizace, svalové křeče a vyšší riziko onkologických nálezů a epilepsie,“ nastínila vedoucí Střediska rané péče PhDr. Irena Salaquardová.

K tomu všemu se přidává naopak nejčastější vrozená vada pohybového aparátu, a to takzvaná vtočená koňská noha. „Je pro ni charakteristické ohnutí a vybočení v kloubech zadní části nohy a vnitřní rotace a přitažení v kloubech přední části nohy. Tak vzniká celková deformita nohy, která je v Danečkově případě navíc spojena s nedostatečnou výživou svalstva bérce,“ vysvětlila Irena Salaquardová. V současné době nelze budoucí vývoj nožek jednoznačně předpovědět.

Problémy se pojí také s jeho opožděným psychomotorickým vývojem. Chlapeček je velmi živý až neklidný. Je hodně fixován na rodiče a v přítomnosti cizích lidí bývá plačlivý až agresivní. „Ve svých dvou letech nemluví, chodí jen s dopomocí a pozoruji na něm poruchy pozornosti a soustředění,“ zmínila vedoucí Střediska rané péče.

O Danečka pečuje hlavně jeho maminka, jelikož tatínek chodí do práce. „Ale pomáhá, jak může, stejně jako Danielův starší bráška,“ podotkla maminka Jana. Chlapec pravidelně navštěvuje neurologa a ortopeda, je pod dohledem pediatrů, jezdí na genetická vyšetření a kvůli zvýšenému riziku onkologických nálezů také do nemocnice na ultrazvuk srdíčka nebo bříška. Vedle toho o něj pečuje Středisko rané péče, které se ve spolupráci s rodinou zaměřuje především na jeho psychomotorický vývoj. „Snažíme se využívat i hipoterapii a plavání, protože vidíme, že synovi prospívají. Paní Salaquardová jezdí k nám domů, my pravidelně jezdíme k ní do ambulance a také máme možnost jí zavolat a poradit se,“ uvedla Jana.

To, že se mladá rodina svému synovi věnuje naplno, potvrzuje i vedoucí Střediska rané péče. „Maminka s chlapcem cvičí Vojtovu metodu a Bobath koncept. Jezdí na koně, plavou, chodí na ergoterapii a využívají různé rehabilitační pomůcky. Letos by chtěli žádat o lázeňský pobyt a vzhledem ke specifikaci diagnózy je jim doporučováno Dětské centrum Znojmo. Zde si ale pobyt hradí sami klienti, platí se asi 20 000 korun za čtyři týdny, přičemž aby měl smysl, je třeba ho absolvovat dvakrát do roka, což je finančně náročné a ne každá rodina si ho může dovolit,“ konstatovala Irena Salaquardová.

Rodina by potřebovala i různé pomůcky, například kufřík s vybavením na ergoterapii k procvičování soustředění, pozornosti a jemné motoriky. „Naším cílem je posílit Danečkovu pozornost, zklidnit ho a posunout ve vývoji zase o kousek dál,“ zdůvodnila Irena Salaquardová.

HumpolecHavlíčkův Brod

Službu Střediska rané péče finančně podporuje i město Humpolec a Havlíčkův Brod.

Havlíčkův Brod

Činnost Mateřského centra Zvoneček a konání Jarního charitativního bazárku 2018 finančně podporuje i měssto Havlíčkův Brod.

poděkování za TKS

Náš výtěžek
2 360 880 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR

Sbírky šatstva na rok 2018 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.