K počítání se schází většina tříkrálových kasiček. Sbírka skončí s nadcházející nedělí

Havlíčkobrodský okres a Humpolecko zažily o uplynulém víkendu hlavní tříkrálové koledování. (OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkobrodsko/Humpolecko) – Havlíčkobrodský okres a Humpolecko zažily o uplynulém víkendu hlavní tříkrálové koledování. Osmnáctá Tříkrálová sbírka se uskutečnila i ve dvou největších městech na území Oblastní charity Havlíčkův Brod, a to v Havlíčkově Brodě, kde ji už v pátek 5. ledna odstartovala tradiční „Ředitelská“ Tříkrálová koleda, a v Humpolci, kde se koledníci sešli před farou na Horním náměstí v sobotu 6. ledna, aby si připomněli příběh příchodu tří králů k právě narozenému Ježíškovi. Největší dobrovolnická akce v republice skončí v neděli 14. ledna. Výsledky sbírky na Havlíčkobrodsku a Humpolecku bude havlíčkobrodská Charita postupně uveřejňovat na svém webu a Facebooku.

Na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě měli všichni zájemci možnost se v pátek 5. ledna od 9 do 13 hodin Tříkrálové zastavení v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)zastavit u Tříkrálového stánku, kde na ně čekaly teplý čaj na zahřátí a hlavně veškeré odpovědi na jejich otázky týkající se Tříkrálové sbírky na Havlíčkobrodsku a Humpolecku. Hned v 9 hodin ráno ke stánku dorazili také představitelé města Havlíčkův Brod – starosta Mgr. Jan Tecl, MBA a místostarostové Bc. Ivana Mojžyšková, Ing. Čeněk Jůzl a Bc. Libor Honzárek, aby přispěli do kasičky „ředitelským“ třem králům. „Letos na poslední chvíli onemocněl ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod MgA. Jiří Jedlička, jeden z králů, a tak jej nahradila statutární zástupkyně havlíčkobrodské Charity a zároveň koordinátorka Tříkrálové "Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)sbírky na našem území Bc. Jana Dománková. V roli Kašpara a Baltazara se tradičně představili ředitel nemocniční lékárny Mgr. Vít Vodrážka a ředitelka havlíčkobrodské Charity Bc. Anna Blažková,“ upřesnila složení letošní „ředitelské“ tříkrálové party mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod Mgr. Aneta Slavíková. Po požehnání starostovi a místostarostům se tři králové vydali přát zdraví a štěstí do obchodů a institucí sídlících v centru města. Do domácností pak skupinky koledníků, jichž bylo celkem šestatřicet, přicházely v sobotu 6. ledna.

Ve stejný den se sbírka konala i v Humpolci, kde ji i tentokrát zahájil tradiční živý betlém před farou na HornímŽivý betlém v Humpolci. (OCH HB/Aneta Slavíková) náměstí. Nadprůměrně teplé počasí dovolilo, aby představitelka Panny Marie chovala skutečné miminko, což se loni během extrémních mrazů nepoštěstilo a malého Ježíška tak výjimečně ztvárnila panenka. Před farou se sešel hojný zástup přihlížejících, který sledoval příjezd tří králů na koních. Ti se nejdříve zastavili před tamní radnicí, kde na ně z balkonu promluvil král Herodes, aby se nakonec o kus dál poklonili narozenému Ježíškovi. Požehnání od pátera Pavla Hroznaty Adamce, Tři králové přijeli, aby se poklonili malému Ježíškoví. (OCH HB/Aneta Slavíková)O.Praem si vyslechl rekordní počet skupinek tří králů. „Do města se jich totiž letos rozuteklo celkem devětadvacet,“ prozradila koordinátorka Tříkrálové sbírky Bc. Jana Dománková.

O den později tři králové přinesli do kostela svatého Mikuláše v rámci nedělní mšeNedělní mše v kostele sv. Mikuláše v Humpolci. (OCH HB/Aneta Slavíková) svaté jako oběť tříkrálové kasičky a páter Hroznata Adamec poděkoval všem, kteří se na organizaci i hladkém průběhu koledy ve městě podíleli. Odpoledne se navíc v sále humpolecké základní umělecké školy konal Tříkrálový koncert v podání pěveckého uskupení TUCET.

Do letošní Tříkrálové sbírky se na Havlíčkobrodsku a Humpolecku zapojilo a ještě zapojí bezmála 90 měst a vesnic. Po několikaleté pauze k nim patří i Bartoušov. Na organizátory tak čeká počítání výtěžku z téměř 450 tříkrálových kasiček. „Předpokládáme, že celkový výtěžek budeme znát do konce ledna. Zájemci mohou průběžné výsledky sledovat na našich webových stránkách,“ dodala Jana Dománková. Peníze v kasičkách z roku 2018 pomohou nakoupit šestnáct aut do terénních služeb, přičemž největší část nákladů pokryje dotace z Evropské unie. Díky novým vozidlům bude možné zachovat a dále rozvíjet kvalitní péči, kterou charitní pracovníci poskytují potřebným lidem přímo v jejich domácnostech.

Více informací o Tříkrálové sbírce je k dispozici na webové stránce www.trikralovasbirka.cz. O sbírce na Havlíčkobrodsku a Humpolecku budou detaily postupně uveřejňovány na webu www.hb.charita.cz a na facebookové stránce Oblastní charita Havlíčkův Brod.

Živý betlém v Humpolci. (OCH HB/Aneta Slavíková)Živý betlém v Humpolci. (OCH HB/Aneta Slavíková)Živý betlém v Humpolci. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)"Ředitelská" Tříkrálová koleda v Havlíčkově Brodě. (OCH HB/Aneta Slavíková)