Kam může vést drogová závislost, vylíčili v eNCéčku odborníci přímo z terénu

Beseda o drogové závislosti s terénními pracovníci Spektra. (Foto: OCH HB/Aneta Strachotová)(Světlá nad Sázavou) – Jaký osud potkal mladého muže, který si začal s drogami, jaká nebezpečí drogová závislost přináší a kde si říct o pomoc, se ve čtvrtek 18. ledna odpoledne dozvěděli dospívající hosté světelského eNCéčka – nízkoprahového klubu pro děti a mládež při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. V rámci sociální prevence k nim totiž zavítala návštěva odborníků na slovo vzatých, a to ze Spektra při organizaci Kolpingovo dílo. Tamní pracovníci totiž působí přímo v terénu, kdy objíždějí daná místa a pomáhají řešit konkrétní situace drogově závislých lidí.

Jejich povídání opřené hlavně o zkušenosti z praxe bylo přínosné jak pro samotné návštěvníky centra, tak i pro pracovníky nízkoprahu. „Dostali jsme možnost dozvědět se nové informace a zároveň jsme navázali spolupráci. Jsme přesvědčeni o tom, že podobné besedy pomohou šířit povědomí o službách, které se problematikou drogově závislých aktivně zabývají,“ uvedla vedoucí eNCéčka Mgr. Jana Teklová.

Zájemce o program zaujal příběh mladého muže, který měl práci, bydlení i přítelkyni, jenže ta mu byla nevěrná a nakonec ho vyhodila z bytu. On se neměl na koho obrátit a v těžké životní situaci hledal východisko v drogách. Po čase se díky odborné pomoci snažil se svou závislostí bojovat, ale později do ní znovu „spadl“. Teď se opět snaží postavit na nohy, ale snadnou cestu před sebou nemá. „Myslím, že konkrétní příběh na posluchače zapůsobil tak, jak měl. V debatě jsme se o rizicích spojených s užíváním drog ještě vrátili,“ podotkla Jana Teklová.

Přítomní se také dozvěděli, že Spektrum nabízí možnost anonymního testování na pohlavně přenosné choroby nebo žloutenku. „Pokud měl někdo nechráněný sex s někým, koho například tak dobře nezná, nebo má jistá podezření, může Spektrum kontaktovat a domluvit se s nimi na testu. Letáčky s kontakty máme i v našem eNCéčku, kde si je nepozorovaně může kdokoliv vzít a využít,“ doplnila vedoucí sociální služby pro děti a mladé ve věku od 10 do 21 let.

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež je služba sociální prevence, jejíž pracovníci zdarma a anonymně poskytují dětem a mladým lidem podporu a pomoc v náročných situacích. K tomu patří i preventivní programy usilující o to, aby mladí lidé zažívali rizikové chvíle ideálně v co nejmenší míře a aby si byli vědomi případných dopadů svého chování. Nízkoprahové centrum eNCéčko působí ve Světlé nad Sázavou již od roku 2006.

poděkování za TKS

Náš výtěžek
2 360 880 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR

Sbírky šatstva na rok 2018 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.