Ledečskému Petrklíči pomáhali pohybem i obyvatelé vzdálenějších koutů republiky

Také zaměstnanci Petrklíče se pustili do sportování pro dobrou věc s vervou a úsměvem na rtech. (Foto: archiv OCH HB)(Ledeč nad Sázavou) – Díky nadšencům, kteří měli chuť se hýbat, bude minimálně pro více než dvacet lidí a jejich rodiny odborná sociální péče výrazně dostupnější. Ledečské Centrum sociálních služeb Petrklíč totiž využilo programu Nadace ČEZ, která se rozhodla darovat jedné ze služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod celkem 70 tisíc na svozy uživatelů do zařízení, ovšem pod podmínkou, že projekt Petrklíče bude v mobilní aplikaci Pomáhej pohybem podpořen daným počtem bodů. Stalo se tak, až k neuvěření, za pouhé čtyři dny.

Centrum sociálních služeb Petrklíč v Ledči nad Sázavou je denní stacionář, který už patnáct let pomáhá lidem se sníženou soběstačností z důvodu věku nebo postižení. Jenže pro některé uživatele je každodenní dojíždění překážkou. Proto stacionář nabízí svozy do i ze zařízení, a to z Ledče nad Sázavou a jejího okolí v okruhu do čtyřiceti kilometrů. Jedná se ovšem o takzvanou fakultativní službu, kterou si uživatel musí hradit sám. „My se však snažíme shánět prostředky od sponzorů a z grantů, protože z každodenní praxe víme, že každá ušetřená koruna našim uživatelům a jejich rodinám výrazně pomáhá. Faktem totiž je, že jen samotná lékařská péče o lidi s postižením a seniory je mnohdy nákladná. Přitom tyto cílové skupiny potřebují i další odbornou péči, která jí umožní dle jejích možností žít život naplno,“ vysvětlila vedoucí Centra sociálních služeb Petrklíč Bc. Terezie Veletová.

Prostředky z Nadace ČEZ tak přicházejí jako na zavolanou. „Hned, jak jsme se dozvěděli, že jsme byli do programu zařazeni a že nám lidé nasbírané bodíky za své sportovní aktivity mohou přiřazovat, začali jsme kontaktovat naše kolegy, rodiny a přátelé s prosbou, aby se také zapojili. Byla to docela legrace, protože například já jsem přesvědčila svou sestru z jižní Moravy, aby poprosila o pomoc i své kamarády. Takže se dá s jistotou říct, že podpora byla skutečně téměř celorepubliková,“ prozradila s nadsázkou a úsměvem sociální pracovnice Petrklíče Bc. Ivana Tomanová s tím, že ona sama aplikaci Pomáhej pohybem využívala zejména při dlouhých procházkách a běhání.

„Vysportovaná“ částka poputuje na podporu financování svozů pro čtyřiadvacet uživatelů. Díky ní může stacionář navíc nabídnout své profesionální služby dalším zájemcům, pro které je Petrklíč nyní dostupnější. Okamžitá kapacita zařízení činí pětatřicet uživatelů. „Poděkování patří všem, kteří se pro nás a naše uživatele hýbali a kteří informaci o tom, že sbíráme bodíky, šířili dál. Nemohu ale zapomenout ani na další podporovatele činnosti Petrklíče, díky kterým si naši uživatelé mohou dovolit vyhledat potřebnou péči a tolik důležitý společenský kontakt,“ uzavřela Ivana Tomanová.

Ledeč nad SázavouHumpolec

Centrum sociálních služeb Petrklíč finančně podporují i města Ledeč nad Sázavou a Humpolec.

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.