Léto v Petrklíči? Procházky, výlety, čas strávený venku. Prostě typické prázdniny

Uživatelé Petrklíče na Dni se zvířaty. (archiv OCH HB)(Ledeč nad Sázavou) – Uživatelé ledečského Centra sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod si letní, slunečné počasí vychutnávají plnými doušky. Vedle pomoci lidem s postižením a seniorům, k níž patří především pomoc se zvládáním péče o vlastní osobu, při hygieně, jednání s úřady a institucemi či realizace nejrůznějších vzdělávacích a aktivizačních činností, žije Petrklíč létem a vším, co k němu bezpochyby patří.

A jelikož hezké dny už dávno začaly, nemohli si je Petrklíčští nechat proklouznout mezi prsty. Nezapomenutelné zážitky si uživatelé s postižením odnesli například z ledečského Dne se zvířaty. „Pohladili jsme si sovy, hady, podívali se i na další zvířata, někdo dokonce pozoroval pod mikroskopem larvy a další se zúčastnili aktivity ke třídění odpadu,“ prozradila vedoucí Centra sociálních služeb Petrklíč Bc. Terezie Veletová.

Petrklíčští vyrazili také na výlet do Zruče nad Sázavou, kde navštívili zámek a muzeum panenek, prošli se zámeckým parkem a okusili i tamní dětské hřiště. Ve čtvrtek 7. června pak nemohli chybět na návštěvě Havlíčkova Brodu, kde se na Havlíčkově náměstí konal druhý ročník festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž. Celodenní osvětovo-zábavnou akci pořádala opět havlíčkobrodská Charita ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod a dalšími partnery.

Procházky a výlety ideálně v okolí města jsou pro uživatele Centra sociálních služeb Petrklíč příjemným zpestřením. „Tyto aktivity mají své opodstatnění. Samozřejmě hodně záleží na momentálním zdravotním stavu našich uživatelů. Pokud to jejich zdraví a i počasí dovolí, vyrážíme za společnými zážitky mimo zdi Petrklíče. Takto strávený čas přispívá k socializaci uživatelů, vyjití ze stereotypu a jejich sblížení skrze společné zážitky, což je jedním z bodů sociální péče,“ vysvětlila Terezie Veletová.

Nelze opomenout ani zapojení Petrklíče do přípravy na Sázavafest, který se koncem července uskutečnil v zámecké zahradě ve Světlé nad Sázavou. Oblastní charita Havlíčkův Brod totiž získala od pořadatelů festivalu možnost prodávat ve stánku výrobky, které vznikají společným úsilím klientů a pracovníků v Charitních dílnách. Výtěžek podpoří další činnost služeb pro lidi z regionu v těžké životní situaci.

O letních prázdninách platí v Centru sociálních služeb Petrklíč běžný provoz, jen první týden v červenci bylo zavřeno. „Opět se těšíme na nové uživatele, kteří k nám o prázdninách zpravidla zavítají,“ usmála se vedoucí Petrklíče.

Ledeč nad Sázavou

Činnost Centra sociálních služeb Petrklíč finančně podporuje i Ledeč nad Sázavou.

facebooklinkedinYoutube

Oblastní charita Havlíčkův Brod