Na Sázavafestu 2018 frčely šperky a tašky z charitních dílen

Organizátoři festivalu poskytli Oblastní charitě Havlíčkův Brod vlastní stánek pro prodej výrobků z charitních dílen. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Světlá nad Sázavou) – Podruhé se Oblastní charita Havlíčkův Brod stala součástí multižánrového festivalu ve Světlé nad Sázavou Sázavafest. V prostorách takzvané Family Fun Zóny jí organizátoři poskytli stánek, ve kterém si návštěvníci hudební události mohli prohlédnout a zakoupit výrobky z charitních dílen. Výtěžek z prodeje poputuje zpět do zařízení na podporu jejich činnosti s klienty s postižením, seniory a lidmi v těžké životní situaci.

Návštěvníci festivalu mířící ke stánku havlíčkobrodské Charity zvědavě nakukovali, zastavovali se, prohlíželi si vystavené a nakupovali. A to s vědomím, že zakoupením maličkosti udělají radost nejen sobě nebo svým blízkým, ale i lidem, kteří výrobky s láskou tvořili. „Už jsme u vás byli loni, nakoupili jsme pěkné náušnice i šité plyšáky, tak se rádi mrkneme, co tu máte letos,“ rozpovídala se vlastně už stálá zákaznice charitního stánku na Sázavafestu. „Jééé, vy máte ještě ty super barevné ponožky, ty jsem si u vás minule koupila,“ poukázala zase jiná zákaznice na poslední páry batikovaných ponožek, jež se během minulého ročníku staly hitem festivalu. Ke stánku tak přicházeli jak ti, kteří ho poznali loni, tak i ti, kteří tentokrát absolvovali premiéru.

Věci k prodeji vyráběli charitní klienti s postižením, senioři i lidé, kteří byli vzhledem ke své zdravotní nebo sociální situaci dlouhodobě nezaměstnaní. Pro letošní ročník festivalu společně s pracovníky vymysleli a připravili například tašky nejrůznějších velikostí i barev, pedigové košíky, batohy, náušnice, náhrdelníky, náramky, podsedáky či originální šité i pedigové postavičky. „Dá se říct, že nejvíce frčely šperky. Lidem se ale líbily i tašky. Několikrát se nám stalo, že přišel zákazník, koupil si právě tašku, hned si do ní naskládal věci a spokojeně odešel,“ prozradila mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod a pro Sázavafest hlavně jedna z prodejkyň u stánku Mgr. Aneta Slavíková.

Sázavafest v rámci Oblastní charity Havlíčkův Brod tak podpořil služby a jejich klienty z regionu. Přímo ve Světlé nad Sázavou při havlíčkobrodské Charitě funguje eNCéčko – nízkoprahové centrum pro děti a mládež, které usiluje o to vést dospívající k adekvátnímu řešení jejich potíží. „Sociální služba je pro klienty anonymní a významně se podílí na prevenci rizik spojených s životem mladých lidí,“ zmínila zástupkyně ředitelky organizace Bc. Jana Dománková.  Své výrobky do prodeje věnovaly Centrum sociálních služeb Petrklíč a Sociálně terapeutická dílna z Ledče nad Sázavou, Astra – denní centrum pro seniory v Humpolci a Středisko charitní pomoci, takzvaný Šatník, také v Humpolci. „Aktivizační činnosti, k nimž patří tvořivé dílny, patří k důležitým aktivitám sociálních služeb. Klienti se při nich aktivizují, trénují své dovednosti a schopnosti a rozvíjejí fantazii. Když se navíc jejich výrobek líbí druhým a podaří se jej prodat, je to pro ně obrovsky obohacující. Cítí totiž, že jsou užiteční,“ dodala s úsměvem Jana Dománková.

facebookYoutubelinkedin

Oblastní charita Havlíčkův Brod