Tříkrálové koruny nasadili na hlavy v Petrklíči i v Sociálně-terapeutické dílně

Petrklíč na tříkrálové koledě. (Foto: archiv Centra sociálních služeb Petrklíč v Ledči nad Sázavou)(Ledeč nad Sázavou) – Tříkrálová sbírka nadchla i školáky z 5. C Základní školy Ledeč nad Sázavou, kteří se vydali na koledu se zaměstnanci tamního Centra sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod (OCH HB) hned dvakrát. Poprvé vyrazili ve středu 4. ledna, reprízu pak absolvovali v pátek 6. ledna. Zaměstnanci a klienti ledečské Sociálně-terapeutické dílny rovněž při OCH HB pak předávali poselství ve čtvrtek 5. a v pátek 6. ledna.

Pracovníci stacionáře i chráněného bydlení Petrklíč si z tříkrálového koledování odnesli příjemný pocit. „Navštívili jsme firmy na náměstí, v Haškově ulici a v nejbližším okolí. Neminuli jsme ani polikliniku či městský úřad. Musím říct, že nás vítali velice vstřícně, lidé byli rádi, že mohou prostřednictvím sbírky pomoci potřebným a i koledníčci byli z netradičního zážitku nadšení,“ zhodnotila sociální pracovnice Centra sociálních služeb Petrklíč Bc. Ivana Tomanová.

I vedoucí Sociálně-terapeutické dílny Jana Koubková mluvila o příjemných chvílích. „Koledovali jsme v Pivovarské ulici, kde sídlíme, dále v Zahrádecké a také v ulici Ke Křížům. Nevynechali jsme ani dům s pečovatelskou službou. Tam nás každý rok očekávají a z naší přítomnosti mají obrovskou radost,“ prozradila Jana Koubková.

Tříkrálovou sbírku přece jen malinko poznamenalo mrazivé počasí společně s bohatou sněhovou nadílkou. „Původně jsme plánovali, že do ulic vyrazíme i s našimi klienty. Jenže kvůli sněhu a mrazu se nám to trošku zkomplikovalo, neboť někteří by se venku na vozíku jen těžko pohybovali. A některé jsme hlavně ve středu vzhledem k situaci na silnicích nemohli u nich doma ani vyzvednout,“ vysvětlila Ivana Tomanová z Petrklíče.

Také klienti Sociálně-terapeutické dílny se museli počasí přizpůsobit. „Ke koledě si přidali jen ti, kterým to zdraví dovolilo. Pořádně jsme se oblékli, takže jsme mrazy přečkali v pořádku,“ usmála se Jana Koubková.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akci v Česku. Pořádá ji Charita Česká republika, na jednotlivých místech republiky ji pak organizují místní Charity. Jednou z nich je právě i Oblastní charita Havlíčkův Brod. Výtěžek z  Tříkrálové sbírky 2017 opět pomůže především lidem z regionu, kteří se ocitli v těžké životní situaci. „Letos tyto peníze přispějí na rozšíření nabídky půjčovny kompenzačních a rehabilitačních pomůcek v Havlíčkově Brodě a v Humpolci. Dále podpoří poskytování různých druhů terapií, jako je například canisterapie či hippoterapie, jež jsou pro zdraví našich klientů velmi cenné. Například canisterapii se psy v současnosti jednou měsíčně využívají tělesně či mentálně postižení klienti z našeho Centra sociálních služeb Petrklíč v Ledči nad Sázavou. Canisterapii, hippoterapii s koňmi nebo plavání realizujeme také s klienty Střediska rané péče, kde odborně pomáháme rodinám, jejichž malým dětem hrozí komplikovaný vývoj,“ přiblížila koordinátorka Tříkrálové sbírky za OCH HB Bc. Jana Dománková.

Patnáct procent z výtěžku Tříkrálové sbírky 2017 pak podpoří charitní projekty na diecézní úrovni, deset procent pomůže v zahraničí, pět procent podpoří celostátní charitní projekty a pět procent poputuje na režii sbírky. Celkový výtěžek od štědrých dárců z Havlíčkobrodska a Humpolecka by mohl být znám v týdnu od 23. ledna.

Děkujeme všem, kteří se aktivně podíleli na hladkém průběhu Tříkrálové sbírky 2017, a také všem, firmám i jednotlivcům, kteří svým příspěvkem pomohli lidem v těžké životní situaci.

ESF - IP4

Na projekt Sociálně-terepautická dílna je poskytována finanční podpora EU, státního rozpočtu a Kraje Vysočina.

logo EU

Centrum sociálních služeb spolufinancuje Evropská unie - Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.