Zručská mateřinka společně s dětmi a rodiči podpořila ledečský Petrklíč

Finanční dar pro Centrum sociálních služeb Petrklíč převzaly přímo v Mateřské škole Na Pohoří ve Zruči nad Sázavou z rukou ředitelky Jarmily Chalupové ředitelka havlíčkobrodské Charity Anna Blažková a vedoucí stacionáře Terezie Veletová. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Ledeč nad Sázavou, Zruč nad Sázavou) – Dárek k letošním patnáctým narozeninám dostalo ledečské Centrum sociálních služeb Petrklíč při Oblastní charitě Havlíčkův Brod také od dětí a jejich rodičů z Mateřské školy Na Pohoří ve Zruči nad Sázavou. Mateřinka se totiž rozhodla uspořádat výstavu a zároveň burzu výtvarných prací svých žáčků, přičemž výtěžek ve výši 4 500 korun věnovala právě Petrklíči na nákup pomůcek, které stacionář využije při aktivitách směřujících k udržení a rozvoji schopností i dovedností svých uživatelů.

Pracovnicím Petrklíče padl do oka zejména masážní přístroj na nohy a ztuhlé svaly. „Tato pomůcka pomáhá jak Masážní přístroj na nohy a ztuhlé svaly. (Foto: archiv OCH HB)našim uživatelům s postižením, tak i seniorům. Je totiž důležité vést je k procvičování různých částí těla s ohledem na jejich zdravotní stav, s nímž souvisí i nutné protažení svalů,“ uvedla vedoucí Centra sociálních služeb Petrklíč Bc. Terezie Veletová. Výtěžek z prodeje originálních uměleckých děl přispěl i na nákup dalších drobností určených zejména k nácviku a rozvoji jemné motoriky. Patří k nim například dřevěná edukační skládanka, motorický padák či šroubovací mozaika.

Návštěva v Mateřské škole Na Pohoří ve Zruči nad Sázavou (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Finanční dar převzala přímo v mateřské škole společně s vedoucí Petrklíče také ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Bc. Anna Blažková, a to z rukou ředitelky mateřské školy Mgr. Jarmily Chalupové. „Podpora ze strany zručské školky nás velice potěšila. Líbil se nám i celý nápad s tvořením, výstavou a následnou burzou. Osazenstvu mateřinky moc děkujeme nejen za samotný dar, ale také za to, že děti seznamuje se skutečností, že mezi námi jsou lidé, kteří se ve svém životě musí potýkat se zdravotním hendikepem, ale přitom mohou v rámci svých možností žít naplno,“ poděkovala Anna Blažková.

Jak informovala Jarmila Chalupová, prvním krokem k podpoře ledečského stacionáře bylo uspořádání jarní Výstava na zručské poště. (Foto: archiv MŠ Na Pohoří)výstavy v prostorách pošty na náměstí Míru. „Dalším krokem bylo tvoření dětí v jednotlivých třídách a dále uspořádání společných tvoření dětí a jejich rodičů. Poté jsme díla mezi rodiči dražili. S pomocí se nám nabídla také maminka jednoho z dětí, která zajistila dílničku s keramickou hlínou,“ prozradila ředitelka Mateřské školy Na Pohoří. Gratulanti jako bonus ke slovům díků dostali z dílny Petrklíče originální malované krabičky na drobnosti, přičemž stacionář si ze Zruče ještě odvezl krásné, památeční obrázky od dětí.

ČLedeč nad Sázavouinnost Centra sociálních služeb Petrklíč finančně podporuje také město Ledeč nad Sázavou.

Sbírky šatstva na rok 2017 zatím nejsou naplánovány. Celoročně jsou v Havl. Brodě umístěny kontejnery Diakonie Broumov, do nichž lze použitý textil uložit. Kontejnery jsou pravidelně vyprazdňovány.