Nemocní i lidé po úrazech mohou využít půjčovnu rehabilitačních pomůcek
25. února 2020 Aktuality

Nemocní i lidé po úrazech mohou využít půjčovnu rehabilitačních pomůcek

Jste nemocní, utrpěli jste úraz nebo se staráte o své blízké, kteří jsou imobilní a potřebují vaši pomoc? Pak je právě vám k dispozici Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek v Humpolci, která ve městě pod Oblastní charitou Havlíčkův Brod funguje už třináctým rokem.

Pobočka havlíčkobrodské charitní půjčovny sídlí v ulici Školní 730 v Humpolci, kde vám poradí, co nemocným nebo lidem po úraze usnadní život, a za drobný poplatek dle úhradníku služeb vám pomůcku půjčí na týden nebo i dlouhodobě. Důležité je, že pomůcky si může vypůjčit kdokoliv, a to bez lékařského předpisu. „K dispozici máme invalidní vozíky, wc vozíky, mechanická, ale také elektrická lůžka, chodítka, antidekubitní matrace proti proleženinám a celou řadu dalších pomůcek,“ upřesňuje Věra Habichová, která má pobočku havlíčkobrodské charitní půjčovny v Humpolci na starosti, s tím, že poplatek za půjčovné je určený na den a pohybuje se v rozmezí od tří do dvaceti korun. „Nejčastěji půjčujeme elektrická lůžka a invalidní vozíky. Klienti jsou různí. Nedávno jsme tu měli maminku, jejíž dítě si zlomilo nohu, nemohlo si na ni stoupnout, a tak na období rekonvalescence potřebovali vozík,“ přiblížila Věra Habichová. Půjčovna je otevřená pouze ve středu od 13.30 do 17.00 hodin, proto je nejlepší využít telefon 734 435 488 a domluvit se na vhodném termínu návštěvy a následné výpůjčky.

Často lidé potřebují pomůcku na časově omezenou dobu a nevyplatí se ji kupovat. V případě invalidních vozíků nebo elektrických lůžek je navíc pořizovací cena vysoká. „Díky charitní půjčovně však mají nemocní, lidé po úraze i osoby se zdravotním nebo mentálním postižením možnost získat domů pomůcku, která jim a jejich nejbližším usnadní každodenní úkony,“ připomněla výhody ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Kateřina Svobodová s tím, že každoročně službu pobočky havlíčkobrodské charitní půjčovny v Humpolci využije bezmála stovka klientů.