Patchworkářky z HaBy ušily pro děti z Charitního domova deku modrou jako moře. Nebo nebe

Děti z Charitního domova měly z modré patchworkové deky upřímnou radost. OCH HB/Aneta Slavíková(Havlíčkův Brod) – Na začátku roku se sešly, aby probraly, co budou po nadcházející měsíce tvořit. A přišel nápad ušít deku, ze které by mohly mít radost hlavně děti z havlíčkobrodského Charitního domova. Slovo dalo slovo, a tak nejmladší klienti jedné ze sociálních služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod dostali originální dárek od Patchworkového klubu HaBa, který působí rovněž při charitním Mateřském centru Zvoneček.

Také havlíčkobrodská Charita vzpomene na zemřelé děti

Zapalme svíčkuOblastní charita Havlíčkův Brod si během druhé adventní neděle, tedy 9. prosince, připomene zemřelé děti, a to v rámci akce Zapalme svíčku. Vzpomínka otevřená veřejnosti se uskuteční v havlíčkobrodské nemocniční kapli od 16 hodin.

Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.

Šatník potřebuje jedlové větvičky na výrobu adventních věnců

Věnujte nám větvičky z jedlí na výrobu adventních věncůMáte možnost darovat Středisku charitní pomoci, takzvanému Šatníku, v Humpolci pěkné jedlové větvičky na výrobu adventních věnců? Ozvěte se na telefon 735 152 976. S lidmi, kteří byli kvůli zdravotnímu či sociálnímu hendikepu dlouhou dobu nezaměstnaní a díky Šatníku získali práci, tvoříme adventní věnce k prodeji. Ale chybí nám právě jedlové větvičky, které samozřejmě nejdéle vydrží v pokojové teplotě - tolik neopadávají. Děkujeme vám za pomoc. Šatník sídlí v Máchově ulici 1607, nad hasičárnou.

Petrklíčští nachystali Vánoční prodejní výstavu

Vánoční prodejní výstava v Petrklíči(Ledeč nad Sázavou) - Ti, kteří náhodou nezašli 26. října na ledečské farmářské trhy, a neviděli tak výrobky k prodeji z ledečského Centra sociálních služeb Petrklíč, nemusí litovat. Jedna ze sociálních služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod totiž finišuje s přípravou již tradiční Vánoční prodejní výstavy ve svých prostorách na adrese Barborka 1324. Vítána je široká veřejnost, a to 26. až 30. listopadu vždy od 9 do 15 hodin.

Výtěžek Tříkrálové sbírky pomůže zachytit lidi v nouzi a nahradit bourané svozové auto

Tříkrálová sbírka 2019(Havlíčkobrodsko/Humpolecko) – Se začátkem roku 2019 přijde čas také na již devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky. Největší dobrovolnické akci v republice patří termín mezi 1. a 14. lednem, přičemž na území Oblastní charity Havlíčkův Brod, tedy v okrese Havlíčkův Brod a na Humpolecku, se bude koledovat hlavně od 4. do 6. ledna. Tři králové vyrazí do ulic, aby domácnostem v novém roce popřáli hodně zdraví a štěstí a zároveň je požádali o příspěvek na pomoc lidem v nouzi žijícím v regionu.

Občanská poradna v Havlíčkově Brodě bude v úterý a ve středu uzavřená

Občanská poradnaObčanská poradna Havlíčkův Brod bude v úterý 20. a ve středu 21. listopadu 2018 z důvodu školení pracovníků uzavřená. Obrátit se na nás můžete opět od 22. listopadu 2018.

Dále bude zavřeno ve středu dne 5. prosince 2018.

Děkujeme za pochopení.

Den křehkých životů připomněla Bohoslužba za děti do dlaně

Bohoslužba za děti do dlaně. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Bohoslužbu za děti do dlaně, která se uskutečnila v sobotu 17. listopadu, organizuje tradičně každý rok Nemocnice Havlíčkův Brod spolu s Oblastní charitou Havlíčkův Brod ke světovému dni nedonošených dětí. Je věnována všem nedonošeným dětem a těm, kteří se o ně s láskou celá léta starají. Mši svatou sloužil otec Siard ze želivského premonstrátského kláštera a jeho slova i slova otce Gorazda si vyslechla odhadem stovka dospělých i dětí. Akce se uskutečnila mimo kostel, venku u kapličky Ke cti Panny Marie u Antonínova Dolu v Jihlavě, a to proto - jak řekl otec Gorazd - abychom k Bohu mluvili jinak, než je obvyklé. Přítomní se k němu obrátili s prosbou, aby o děti do dlaně i o všechny kolem nich pečoval, jelikož si uvědomují, že existuje řada věcí a okolností, které člověk sám nezvládne. Bohoslužbu hudebně doprovodila křesťanská kapela Výbuch.

Bohoslužba za děti do dlaně. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Bohoslužba za děti do dlaně. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Bohoslužba za děti do dlaně. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Bohoslužba za děti do dlaně. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)

Havlíčkobrodskou Charitu povede Kateřina Svobodová a Markéta Jedličková

Dočasné statutární zástupkyně Oblastní charity Havlíčkův Brod, a sice Ing. Kateřina Svobodová a Ing. Markéta Jedličková, byly Diecézní katolickou charitou Hradec Králové jmenovány do čela organizace. Kateřina Svobodová se stala novou ředitelkou Oblastní charity Havlíčkův Brod a její zástupkyní je Markéta Jedličková.

Listopadový Králíček připomíná Tříkrálovou sbírku a ohlíží se třeba i za Týdnem sociálních služeb

Listopadový Králíček(Havlíčkobrodsko, Humpolecko) - Až se v podzimních dnech zachumláte do tepla pod peřinu a dáte si čaj nebo kávu, otevřete si nové číslo zpravodaje Oblastní charity Havlíčkův Brod Králíček. Zahřejí vás dobré zprávy. Hned titulní strana blíže představuje Charitní ošetřovatelskou službu s tím, co zdravotním sestřičkám práce v domácí péči přináší výjimečného. Zároveň připomíná blížící se Tříkrálovou sbírku a láká na koledování v ulicích regionu. Zpravodaj dále shrnuje říjnový Týden sociálních služeb, přináší ochutnávku aktivit z Astry - denního centra pro seniory nebo z Charitního domova pro matky s dětmi, informuje o změně adresy Šipky - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, zve na Vánoční prodejní výstavu Centra sociálních služeb Petrklíč v Ledči nad Sázavou, zmiňuje pomoc firmy PRETOL v rámci Baterkománie a informuje o nadcházejících akcích - třeba humpolecké akci ...a vánoční čas přichází, Bohoslužbě za děti do dlaně, Charitativní sbírce hraček v Horní Krupé a Trzích řemesel v Havlíčkově Brodě - tam všude uvidíte nebo uslyšíte Oblastní charitu Havlíčkův Brod. V neposlední řadě Králíček přináší zprávu o pokračování potravinové a hygienické pomoci lidem v nouzi.

Králíčka si můžete prolistovat zde: https://hb.charita.cz/res/archive/036/004940.pdf?seek=1542121603

Lampiony i oči zářily naplno, i když se nad svatým Martinem bílá pokrývka vznášela jen symbolicky

Do Havlíčkova Brodu přijel svatý Martin na bílém koni. Tradiční akci opět zorganizovalo Mateřské centrum Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. (Foto: archiv MC Zvoneček)(Havlíčkův Brod) – Přestože se účastníci havlíčkobrodského Svatomartinského lampionového průvodu skutečných sněhových vloček nedočkali, o tradiční příjezd svatého Martina na bílém koni ochuzeni samozřejmě nebyli. Akce Mateřského centra Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod letos doznala dvou výraznějších novinek a podle odhadu si ji nenechalo ujít kolem devíti set malých i velkých návštěvníků.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Šipka - sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi sídlí na nové adrese

(Havlíčkobrodsko, Humpolecko) - Nové zázemí od 7. listopadu využívá Šipka - sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi. Z prostor na adrese Bělohradská 1128, Havlíčkův Brod se totiž přestěhovala na Rubešovo náměstí 173 také v Havlíčkově Brodě, a to do přízemí budovy fary. Kancelář tu obsadilo celkem pět sociálních pracovníků, včetně vedoucí Jitky Muzikářové, DiS. Šipka je jedna ze služeb sociální prevence při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Kromě pomoci a podpory přímo v domácnostech rodin s dětmi nabízí také ambulantní službu - vždy v pondělí od 12.30 do 15.00 a v pátek 13.00 do 15.00 v prostorách Mateřského centra Zvoneček na Rubešově náměstí 171. Kontakt: Jitka Muzikářová, DiS. - vedoucí služby, Rubešovo nám. 173, Havlíčkův Brod, tel.: 734 267 292, sas@charitahb.cz

Nové prostory Šipky - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Nové prostory Šipky - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Nové prostory Šipky - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)

Půjčovna rehabilitačních a kompenzačních pomůcek v Humpolci je v úterý "na telefonu"

(Humpolec) - Do 22. listopadu 2018 platí změna otevírací doby humpolecké Půjčovny rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. Každé úterý mohou zájemci volat od 10 do 12 hodin. Pracovnice bude přímo v půjčovně k dispozici vždy ve středu od 14.30 do 16.30. Děkujeme za pochopení.

Kontakt: p. Habichová, tel. 734 435 488

Dočasná změna otevírací doby Střediska charitní pomoci - Šatníku

(Humpolec) - Milí zákazníci, do 22. listopadu 2018 platí dočasná otevírací doba humpoleckého Střediska charitní pomoci, takzvaného Šatníku. Z důvodu nemoci vedoucí a švadlenky v jedné osobě jsou do této doby také pozastaveny úpravy oblečení. Děkujeme vám za pochopení.

Dočasná změna otevírací doby Šatníku - do 22. 11. 2018