Tošerovi šedesát let manželé: Nejdůležitější je vzájemná tolerance a schopnost leccos si odpustit

Manžele Helena a Antonín Tošerovi slaví v Astře – denním centru pro seniory v Humpolci diamantovou svatbu (archiv OCH HB)(Humpolec) – Před dvanácti lety začali myslet na budoucnost, a když se naskytla možnost přestěhovat se do bytu v humpoleckém domu s pečovatelskou službou, nezaváhali. Svého rozhodnutí nelitují. Manželé Tošerovi si totiž nemohou vynachválit, že mají po ruce jak Charitní pečovatelské služby, tak Astru – denní centrum pro seniory. Jak Helena s Antonínem dodávají, s oběma sociálními službami při Oblastní charitě Havlíčkův Brod jsou velmi spokojení. „Každá je pro nás důležitá. Pečovatelky nám pomůžou třeba s úklidem a v Astře nás těší hlavně setkávání s vrstevníky a rozmanité činnosti, kterým se tam můžeme věnovat. Opravdu velkou radost jsme měli z oslavy naší diamantové svatby, kterou pro nás v Astře nachystali. To bylo moc hezké,“ neskrývala radost Helena Tošerová.

Šipka k podpoře rodin využívá adekvátní a aktuální postupy, vyplynulo z mezinárodní konference

Mezinárodní konference pořádané Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky se zúčastnili i pracovníci Šipky – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. (archiv OCH HB)(Havlíčkobrodsko/Humpolecko) – Nové poznatky i potvrzení toho, že používané postupy při řešení nepříznivé sociální situace v rodinách jsou na výborné úrovni, přinesla Šipce – sociálně aktivizační službě pro rodiny s dětmi prosincová mezinárodní konference pořádaná Ministerstvem práce a sociálních věcí v Praze. Na dvoudenním setkání se prezentovaly organizace a instituce zaměřené na práci s ohroženými dětmi a jejich rodinami.

Adopce na dálku v roce 2018

Diecézní charita Hradec Králové v uplynulém roce pomáhala lidem v nouzi nejen v Česku, ale také v zahraničí. Většina získaných darů určených na zahraniční pomoc byla použita na vzdělávání chudých dětí v Indii. Menší část prostředků pomohla podchlazeným lidem v Bangladéši.

Tříkrálová sbírka 2019 přinesla na území Oblastní charity Havlíčkův Brod rekordní výtěžek

Tříkrálová sbírka 2019. (Havlíčkobrodsko/Humpolecko/Polensko) – Celkem 2 425 836 korun se ukrývalo ve 446 tříkrálových pokladničkách Oblastní charity Havlíčkův Brod. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2019 je tak na území havlíčkobrodského okresu, Humpolecka a Polenska rekordní. Peníze od štědrých dárců pomohou hlavně lidem v nouzi z regionu. Letos je havlíčkobrodská Charita potřebuje na koupi devítimístného svozového auta pro klienty ledečské Sociálně terapeutické dílny a na rozvoj takzvané charitní záchranné sítě, kterou chystá ve spolupráci s Charitami v Kraji Vysočina.

Mateřské centrum Rolnička láká na nový program plný zábavy, pohybu, tvoření i vzdělávání

Mateřské centrum Rolnička ve Světlé nad Sázavou. (Světlá nad Sázavou) – Do nového roku vstoupilo světelské Mateřské centrum Rolnička při Oblastní charitě Havlíčkův Brod s novým osazenstvem, novou otevírací dobou i s novým programem. Na své si přijdou jak maminky, nebo další členové rodiny, tak samozřejmě děti, které se díky mateřskému centru snadněji zapojí do většího kolektivu a zároveň si odnesou řadu nových poznatků, dovedností a také zážitků.

Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.

Tříkrálová koleda končí a v regionech sčítají výsledky

Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní Tříkrálová sbírka. Děkujeme všem za laskavé přijetí koledníků a za důvěru. Díky štědrosti a solidaritě dárců se jim tříkrálové kasičky zatím většinou naplnily zase o něco víc než loni. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným a potřebným v regionech, kde byly příspěvky vybrány. Průběžné výsledky můžete sledovat zde.

Tříkrálová sbírka 2019: V Havlíčkově Brodě a v Humpolci je sečteno

Tříkrálová sbírka 2019. (Ilustrační foto)(Havlíčkův Brod, Humpolec) - Ve dvou největších městech území Oblastní charity Havlíčkův Brod, tedy v Havlíčkově Brodě a Humpolci, je výtěžek Tříkrálové sbírky 2019 už sečtený. Štědří havlíčkobrodští dárci z města a jeho nejbližšího okolí vhodili do zapečetěných kasiček celkem 162 365 korun, v Humpolci pak 173 461 korun. Děkujeme!

Ještě než se tři králové v Humpolci rozprchli do ulic, sešli se u malého Ježíška a jeho rodiny

Tříkrálovou sbírku 2019 v Humpolci odstartoval živý betlém před farou na Horním náměstí. (OCH HB/Aneta Slavíková)(Humpolec) – Tříkrálovému koledování v Humpolci už po devatenácté předcházel příjezd tří králů na koních k narozenému Ježíškovi. Živý betlém, mimochodem s živým miminkem, se odehrál před farou na tamním Horním náměstí v sobotu 5. ledna dopoledne po tom, co páter Mgr. Pavel Hroznata Adamec, OPraem. požehnal skupinkám tří králů na cestu v ulicích města. A tradičně mu přihlíželi nejen sami koledníci, ale také lidé z široké veřejnosti, kteří si ještě ve vánočním čase s chutí zazpívali píseň Narodil se Kristus Pán. Devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky pořádá na území havlíčkobrodského okresu, Humpolecka a Polenska Oblastní charita Havlíčkův Brod.

Havlíčkobrodská Charita odstartovala Tříkrálovou sbírku 2019 v centru Havlíčkova Brodu

Při tříkrálovém koledování nesmí chybět vtip a úsměv na rtech. (OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkův Brod/Havlíčkobrodsko, Humpolecko, Polensko) - Do centra Havlíčkova Brodu zavítali v pátek 4. ledna tři králové, aby zahájili Tříkrálovou sbírku 2019 v regionu Oblastní charity Havlíčkův Brod. Tentokrát v obchodech a firmách, organizacích a institucích rozdávali tříkrálovské požehnání zástupci havlíčkobrodského Spolku Epigram - Vít Vodrážka, Michaela Krpálková a Lumír Mach. S kytarou a chrastítky v rukách a s písní na rtech nezapomněli navštívit ani tamní radnici, kde je vstřícně přivítali radní v čele se starostou Havlíčkova Brodu Janem Teclem. A jak už bývá příjemným zvykem, tři krále zastavovali i lidé v ulicích, kteří chtěli také přispět do zapečetěné kasičky na pomoc lidem v nouzi z regionu. Hlavní koledování na Havlíčkobrodsku, Humpolecku a Polensku je v plánu na víkend 5. a 6. ledna. S organizací a realizací Tříkrálové sbírky v tomto regionu každoročně pomáhá kolem patnácti set dobrovolníků.

Nejvíc koledníků navštíví naše domovy o víkendu a sbírku doprovází i spousta akcí

Zahájení Tříkrálové sbírky v Pardubicích

Jsou jich tisíce a můžete jim také přispět do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Na Hradecku tři králové prosí o dar na podporu domácí hospicové péče a další služby. Víkendové koledování v okolních obcích završí Tříkrálová sbírka v krajském městě v úterý 8. ledna, kde koledníkům požehná biskup Jan Vokál v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. V Pardubicích zahájili sbírku už 3. ledna u betléma na Pernštýnském nám. a královským trojicím dal požehnání pomocný biskup Josef Kajnek. Koledování doprovází i spousta akcí - koncerty, průvody, živé betlémy a soutěže. Přijďte se podívat!

Zahájení Tříkrálové sbírky v centru Havlíčkova Brodu

Zahájení Tříkrálové sbírky 2019. (Ilustrační foto: OCH HB/Aneta Slavíková)Oblastní charita Havlíčkův Brod zahájí Tříkrálovou sbírku 2019 v pátek 4. ledna v centru Havlíčkova Brodu. Na speciální koledu do obchodů, na radnici, do institucí nebo organizací se těší speciální tři králové - Vít Vodrážka, Michaela Krpálková a Lumír Mach. Na Havlíčkovo náměstí a do Horní i Dolní ulice vyrazí po osmé hodině ranní.

K Tříkrálové sbírce patří i koncerty, živý betlém nebo putovní divadélko

Živý betlém v Humpolci v roce 2018. (Foto: OCH HB/Aneta Slavíková)(Havlíčkobrodsko/Humpolecko) – Stejně jako v letech předchozích i v roce 2019 doplní tradiční koledování v rámci Tříkrálové sbírky na Havlíčkobrodsku a Humpolecku doprovodné akce. Humpolečtí se mohou opět těšit na živý betlém před tamní farou a na Tříkrálový koncert. Hudební zážitek čeká ostatně i Přibyslav a farnost Velká Losenice zorganizuje putovní divadélko Čtvrtý z mudrců – tentokrát v Nížkově. Devatenáctý ročník největší dobrovolnické akce v republice odstartuje Oblastní charita Havlíčkův Brod mezi 4. a 6. lednem 2019.

Každý dobrý skutek pomůže nemocným a potřebným

Začněte s námi nový rok dobrým skutkem! Až vás v lednu navštíví tříkráloví koledníci s novoročním přáním, prosím, přispějte jim také do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Děkujeme! V Hradci Králové požehná třem králům biskup Jan Vokál v úterý 8. 1. v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Nenechte si ujít také doprovodné akce Tříkrálové sbírky - koncerty, živé betlémy a hry. Vydejte se třeba do Poličky, kde v sobotu 5. 1. povedou průvod koledníků městem tři králové na koních k živému betlému se zvířátky na Náměstí Palackého. Přijďte se podívat!

Dobročinná sbírka Krabice od bot obdarovala děti v Šipce

Šipka - sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi. (Havlíčkobrodsko, Humpolecko) - Dobročinná sbírka s názvem Krabice od bot potěšila děti ze znevýhodněných rodin i na Havlíčkobrodsku a Humpolecku, kde v domácnostech pomáhá Šipka - sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod.

TKS 2019 - Havl. Brod

DĚKUJEME

všem koledníčkům

i dárcům TKS