Každý den věnovaný sociální práci. To bude Týden sociálních služeb v havlíčkobrodské Charitě

Týden sociálních služeb v Oblastní charitě Havlíčkův Brod. (Ilustrační foto: archiv OCH HB)(Havlíčkobrodsko, Humpolecko) – Akce pro uživatele, ale také pro zájemce z řad široké veřejnosti. A na každý den várka nových, užitečných informací o dostupných sociálních službách v regionu. Oblastní charita Havlíčkův Brod se letos připojí k Týdnu sociálních služeb, který připadá na dny od 8. října. Zájemcům tak přiblíží část své práce v okrese Havlíčkův Brod a na Humpolecku, a to konkrétně v Charitním domově pro matky s dětmi, Centru osobní asistence, Nízkoprahovém klubu BAN!, Charitních pečovatelských službách, Astře – denním centru pro seniory, Domácí hospicové péči nebo ve Středisku charitní pomoci. Týden vyvrcholí v pátek 12. října, kdy se v Literárním klubu Městské knihovny Humpolec uskuteční prodejní výstava výrobků z charitních dílniček spojená s prezentací třinácti služeb havlíčkobrodské Charity působících právě v Humpolci.

Týden sociálních služeb v Oblastní charitě Havlíčkův Brod

Pondělí 8. října bude patřit havlíčkobrodskému Charitnímu domovu pro matky s dětmi. Dopoledne jej totiž navštíví cestovatel Ladislav Šimek, který před časem putoval pěšky „z konce světa“ a své fanoušky prosil o příspěvek na transparentní účet právě pro Charitní domov. „Pro naše maminky a případně i děti nebo také další klienty Charity, kteří na besedu dorazí, připravil povídání právě o své dobrodružné cestě,“ uvedla mluvčí havlíčkobrodské Charity Mgr. Aneta Slavíková. Později odpoledne pak do Domova zavítá Patchworkový klub HaBa při Mateřském centru Zvoneček, který maminkám a dětem přinese patchworkový dárek.

V úterý 9. října se otevřou dveře humpoleckých služeb sídlících ve Školní ulici za základní uměleckou školou. Zhruba od 9 do 18 hodin s přestávkou mezi 11. a 14. hodinou mohou zájemci nakouknout do prostor Astry – denního centra pro seniory. Kdo bude chtít, může navštívit i zázemí sousedních Charitních pečovatelských služeb či Charitního domova pro matky nebo otce s dětmi.  „Na dopoledne jsme pozvali žáky základních škol, kteří se už pomalu rozhodují, kam jejich další kroky budou směřovat. Chceme jim přiblížit činnost sociálních pracovníků a ukázat jim v praxi, co sociální práce obnáší. Pokud se mezi nimi najdou i noví dobrovolníci, budeme o to raději,“ zmínila ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Ing. Kateřina Svobodová.

O den později, ve středu 10. října, se veřejnosti otevřou dveře v havlíčkobrodském Nízkoprahovém klubu BAN! na Rubešově náměstí. Služba pro děti a mladé lidi ve věku od 8 do 20 let se těší nejen na mladé návštěvníky, ale také na ostatní, které zajímá, jak jedna ze služeb sociální prevence funguje. BAN! bude otevřený od 10 do 17 hodin.

Jak pomáhá Centrum osobní asistence, poznají čtenáři třeba webových stránek Oblastní charity Havlíčkův Brod, kde se ve čtvrtek 11. října objeví příběh čtyřiaosmdesátileté klientky, za níž asistentky dojíždějí každý den dvakrát.

Pátek 12. října bude patřit tradiční akci v humpolecké knihovně s názvem Pomáháme i v Humpolci. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nebo zakoupit drobnosti, které vznikaly ve spolupráci uživatelů a pracovníků v charitních dílničkách. Ledečská Sociálně terapeutická dílna společně s humpoleckým Střediskem charitní pomoci, takzvaným Šatníkem, navíc chystají výtvarné dílničky pro děti. Samozřejmostí je pak podání informací o chodu služeb havlíčkobrodské Charity pomáhajících v Humpolci. Literární klub otevře mezi 9. a 15. hodinou. Ve stejný den, ale tentokrát v Havlíčkově Brodě, se uskuteční beseda s veřejností o tom, jak pomáhá Domácí hospicová péče. Povídání s hospicovým týmem je naplánováno v sále Staré radnice od 16 do 17.30 hodin. Vstupné je zdarma.

------------------------------------------------------------------------------

Oblastní charita Havlíčkův Brod zastřešuje dvacet zdravotních, sociálních i dalších služeb pro lidi v nouzi. V okresu Havlíčkův Brod a na Humpolecku působí 27 let. V roce 2017 se postarala o zhruba 4 000 klientů a zaměstnávala víc než 200 pracovníků. Více o činnosti služeb je k dispozici na www.hb.charita.cz.

facebookYoutubelinkedin

Oblastní charita Havlíčkův Brod