Tošerovi šedesát let manželé: Nejdůležitější je vzájemná tolerance a schopnost leccos si odpustit

Manžele Helena a Antonín Tošerovi slaví v Astře – denním centru pro seniory v Humpolci diamantovou svatbu (archiv OCH HB)(Humpolec) – Před dvanácti lety začali myslet na budoucnost, a když se naskytla možnost přestěhovat se do bytu v humpoleckém domu s pečovatelskou službou, nezaváhali. Svého rozhodnutí nelitují. Manželé Tošerovi si totiž nemohou vynachválit, že mají po ruce jak Charitní pečovatelské služby, tak Astru – denní centrum pro seniory. Jak Helena s Antonínem dodávají, s oběma sociálními službami při Oblastní charitě Havlíčkův Brod jsou velmi spokojení. „Každá je pro nás důležitá. Pečovatelky nám pomůžou třeba s úklidem a v Astře nás těší hlavně setkávání s vrstevníky a rozmanité činnosti, kterým se tam můžeme věnovat. Opravdu velkou radost jsme měli z oslavy naší diamantové svatby, kterou pro nás v Astře nachystali. To bylo moc hezké,“ neskrývala radost Helena Tošerová.

I když Antonínovi oči už příliš neslouží, manželka Helena mu vždy s láskou a ochotou předčítá vybrané knihy nahlas. Oba totiž spojuje čtenářská vášeň. „Hodně si chválíme výbornou spolupráci mezi Astrou a humpoleckou knihovnou. Vedoucí knihovny, paní Trnková, k nám do Astry pravidelně chodí a představuje nám nové knihy. Naše vnučka je také vášnivá čtenářka a vždycky sleduje, co jsme si z Astry přinesli nového. Pro vlastní inspiraci,“ usmála se paní Helena. Zároveň dodala, že zálibu si našli i v audioknihách, které jsou k půjčení právě i v humpolecké knihovně. Kromě čtení se oba manželé v rámci programu Astry věnují celé řadě dalších aktivit. „Já nevynechám úterní cvičení. Pravidelně se účastním i křesťanského klubu nebo trénování paměti,“ prozradil pan Antonín. Jeho manželku zase zaujaly lekce patchworku. „Astra je pro nás opravdu srdeční záležitost, bez ní si to už nedovedeme ani představit,“ podotkla paní Helena.

Tošerovi se shodují, že za šedesát let společného života je nikdy nenapadlo, že by snad neměli zůstat spolu, a to například i přesto, že byli nuceni udržovat vztah na dálku. „Po škole jsem dostala umístěnku až do Vrchlabí a Antonín měl práci v Pelhřimově. Nedalo se nic dělat, museli jsme se s tím smířit. Chtěli jsme se vzít, ale mě z Vrchlabí nepustili. Trvalo to čtyři roky, než jsem dostala práci v Pelhřimově. Psali jsme si třeba i tři dopisy týdně a za půl roku jsme se viděli třeba jen dvakrát. Nebylo to jednoduché, ale navzájem jsme si věřili,“ zavzpomínala na nelehké roky jejich vztahu paní Helena. Mimochodem, paní Helena vystudovala zdravotní školu v Hradci Králové a stala se z ní porodní asistentka, pan Antonín zase pracoval jako účetní. „Zajímavé je, že manžel studoval na gymnáziu v Hradci Králové, kam se později přestěhovala právě moje zdravotní škola, do které jsem chodila zase já,“ smála se životní náhodě Helena.

Na otázku, zda mají manželé Tošerovi recept na spokojené manželství, odpovídají, že nejdůležitější je vzájemná tolerance a schopnost leccos si odpustit. „Když si vezmu takovou obyčejnou věc, jakou je společný oběd nebo večeře. Celá rodina se sešla a problémy se řešily hned, pospolu. Teď je ten život takový rychlejší, překážky se řeší překotně, chybí tolerance, úcta ke druhému. Vnímám také to, že mladí chtějí všechno hned, a možná z těch starostí, které to přináší, se vztahy rozpadají. Když si vzpomenu na nás…  První auto jsme měli až po osmi letech manželství. A prvních pět let jsme bydleli s rodiči,“ mínil pan Antonín. Manželka pokývala hlavou. „Představte si – měli jsme tři místnosti a bylo nás v nich šest. A my jsme čekali první dítě,“ doplnila.

Tošerovi se dočkali celkem dvou dětí, dcery a syna, a dvou vnoučat. „Na obě naše děti jsme pyšní, povedly se nám. A oběma jejich manželství také drží,“ usmála se paní Helena při pohledu na rodinné fotografie, které jim zdobí lednici. Její slova potvrdila vedoucí Astry – denního centra pro seniory Bohuslava Medová. „Tošerovi znám celých dvanáct let a mám pocit, že jsou pořád stejní. Pořád stejně pozitivní a spokojení,“ zmínila vedoucí jedné ze služeb havlíčkobrodské Charity.

HumpolecČinnost Astry – denního centra pro seniory a Charitních pečovatelských služeb finančně podporuje i město Humpolec.

Aneta Slavíková

facebooklinkedinYoutube

Oblastní charita Havlíčkův Brod

TKS 2019 - Havl. Brod