V Ledči na hradě budou uspávat strašidla
5. listopadu 2019 Aktuality

V Ledči na hradě budou uspávat strašidla

Zatímco v jiných městech a obcích mají pohádkové lesy, v Ledči nad Sázavou uspávají na hradě strašidla. Letošní 11. ročník se uskuteční už tuto sobotu 9. listopadu a Mateřské centrum Ledňáček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod zve malé i velké děti na podzimní putování s čerty, bílou paní i peprníkem, který straší v hradní kuchyni. Na hrad můžete zavítat od 14.30 do 17.00 hodin.

„Na deseti zastaveních budou na děti čekat nejrůznější strašidla, od loupežníků, přes čerty, bílou paní až po peprníka, který se zabydlel v hradní kuchyni. Děti budou pod dohledem pohádkových bytostí plnit úkoly nejen v prostorách hradu, ale také na nádvoří,“ vysvětluje koordinátorka Mateřského centra Ledňáček Eva Chvátalová, která spolu s kolegyněmi Miroslavou Kadlecovou a Petrou Hořejšovou uspávání organizuje a pochvaluje si dlouhodobou a hlavně úspěšnou spolupráci s kastelánem ledečského hradu Luďkem Šímou.
Oblíbená akce pro rodiny s dětmi Uspávání strašidel vznikla před jedenácti lety. „Říkaly jsme si, že všude mají pohádkový les, a tak my budeme mít pohádkový hrad. Pravidelně uspáváme strašidla proto, aby dala na zimu pokoj,“ vysvětluje Eva Chvátalová s tím, že hrad byl ideální kulisou pro putování plné úkolů, a tak volba byla před jedenácti lety jasná.

Poslední dva roky s koordinátorkami MC Ledňáček spolupracují žáci ledečské základní školy a také studenti místního gymnázia. „Tvoří s námi kostýmy a proměňují se ve strašidla. Je skvělé, jak to funguje, že máme úspěch. V loni jsme zaznamenali rekordní účast přes 300 dětí, které šly s lístečkem plnit úkoly. Spolu s dospěláky to mohlo být kolem tisícovky návštěvníků,“ uzavírá spokojeně Eva Chvátalová s tím, že pohádkový zážitek je, když hrad navštívíte v době, kdy se začne smrákat. Kulisa temnícího hradu zajistí tu správnou atmosféru, a k pohodě přispěje i zajištěné občerstvení.

Mateřské centrum Ledňáček

Ledňáček je otevřený pro všechny, kteří se starají o malé děti (tedy nejen pro maminky na rodičovské dovolené, ale i pro tatínky, babičky, tety atd.). Hračky, které jsou k dispozici pro děti zhruba do 5 let, ale aktivit se účastní také maminky a další rodinní příslušníci i starších dětí. Centrum je otevřené vždy v úterý od 9.00 do 11.30 hodin a ve čtvrtek od 9.00 do 11.30 a od 15.30 do 17.00 hodin. Ledňáček pořádá také nepravidelně přednášky pro širokou veřejnost (zhruba jednou měsíčně) a další jednorázové akce.