Potravinová pomoc

Charita Havlíčkův Brod patří mezi partnery projektu FEAD – s názvem Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám. Potraviny a drogerie v rámci Potravinové pomoci pomáhají lidem, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci. Tu se snaží řešit ve spolupráci se sociální službou nebo odpovědnými úřady.
Pomoc žadatelům poskytujeme na základě doporučení konkrétní sociální služby nebo kompetentního úřadu. Na základě doporučení poskytujeme materiální a potravinovou pomoc podle aktuálně naskladněných komodit.

FEAD_MPSV_RGBProjekt je financován z prostředků Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) a ze státního rozpočtu prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. FEAD – Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II, registrační číslo: CZ.30.X.X/0.0/0.0/16_004/0000008

Kdo může pomoci využít? konzerva_ořez

• materiálně deprivované rodiny s dětmi
  • osoby bez domova
  • osoby ohrožené ztrátou bydlení
  • neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou
  • další osoby ve vážné sociální nouzi

Podmínkou pro její využití je předání vyplněného DOPORUČENÍ k odběru potravinové a materiální pomoci, které je potvrzené kompetentním pracovníkem příslušného úřadu či sociálním pracovníkem, který doprovází klienta při řešení jeho nepříznivé sociální situace. Každý žadatel si může přijít pro pomoc 1x měsíčně, pokud má v doporučení opakovaný odběr pomoci.

Doporučení může potvrdit například:

Jak pomáháme?

Hlavním cílem je poskytnout osobám a domácnostem v nouzi vyváženou kvalitní stravu a základní potraviny a hygienu. Z potravin jde hlavně o konzervy a trvanlivé potraviny, vždy s důrazem na kvalitu složení (vysoký podíl masa, potraviny bez náhražek a přidaných látek) a na odlišné potřeby cílových skupin (potraviny pro přímou konzumaci v podmínkách života na ulici, potraviny pro další kuchyňskou úpravu, potraviny pro děti). Materiální pomoc zahrnuje potřeby pro zajištění osobní hygieny, základní kuchyňské vybavení, potřeby pro péči o novorozence a kojence, základní úklidové prostředky.

Vydáváme dva druhy balíčků

• POTRAVINOVÝ
    • pro rodiny s dětmi: potraviny určené k vaření (například hrách, čočka, mouka, těstoviny, rýže, sušené mléko, ale i piškoty či dětské přesnídávky,…)
    • pro osoby bez domova: potraviny k okamžité konzumaci (například konzervy, vitaminové doplňky,…)
  • HYGIENICKÝ
    • pro rodiny s dětmi: například mýdlo, šampon, kartáček na zuby, zubní pasta, prací prášek,...
    • pro osoby bez domova: například mýdlo, holítka, gel na holení,…
    • pro malé děti: například pleny různých velikostí, pečující olej, vlhčené ubrousky, krém na opruzeniny,…
  • Poskytneme také základní vybavení domácnosti (například talíře, příbory, osušky, utěrky…)

V loňském roce jsme při Oblastní charitě Havlíčkův Brod poskytli potravinovou pomoc v 611 případech s náklady přesahujícími 230 tisíc korun.

Kde a kdy nás najdete?

• Havlíčkův Brod, Bělohradská 1128, vždy v pondělí od 13.00 do 14.00 hodin.
  • Humpolec, Komenského 1353 (Středisko charitní pomoci), vždy ve středu od 10.00 do 15.00 hodin.

Koordinátorkou potravinové pomoci při Oblastní charitě Havlíčkův Brod je Ilona Mišková.