eNCéčko - Nízkoprahové centrum pro děti a mládež

Posláním eNCéčka je poskytovat pomoc a podporu dětem a mládeži ze Světlé nad Sázavou a blízkého okolí Světlé nad Sázavou, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci. Mají omezující životní podmínky, dostávají se pro svůj životní styl do konfliktu se společností nebo se nemohou zapojit do standardních volnočasových aktivit tak, aby mohli žít jako jejich vrstevníci, zvládli školu, našli si práci, naučili se navazovat a udržet si běžné sociální vztahy. Do nabídky eNCéčka pro dospívající (věk od 10 do 21 let) patří rozhovory na nejrůznější témata, poradenství, poskytování informací, doučování případně doprovod (např. na úřady). Služby jsou zdarma, je možné je využívat anonymně. Důraz se klade na dobrovolnost ze strany dospívajících, individuální přístup a dodržování práv uživatelů. Uživatelé dodržují minimální pravidla. Například se nemohou chovat tak, aby sebe nebo okolí ohrožovali. NC

Poslání

Posláním eNCéčka je poskytovat pomoc a podporu dětem a mládeži ze Světlé nad Sázavou a blízkého okolí ve Světlé nad Sázavou, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci. Mají omezující životní podmínky, dostávají se pro svůj životní styl do konfliktu se společností či se nemohou zapojit do standardních volnočasových aktivit tak, aby mohli žít jako jejich vrstevníci, zvládli školu, našli si práci, naučili se navazovat a udržet si běžné sociální vztahy.

Působnost

Služba je poskytována ve Světlé nad Sázavou a určena pro děti a mládež ze Světlé nad Sázavou a blízkého okolí (do 15 km od města).

Cíle

Cílem eNCéčka je klient, který:

• má sociální schopnosti a dovednosti jako jeho vrstevníci,
  • má kamarády mezi vrstevníky, má rodinné a jiné běžné sociální vztahy a běžně využívá kroužky jako jeho vrstevníci,
  • zná rizika a orientuje se v oblasti trestné činnosti, návykových látek a sexuálního života,
  • zlepšil známky, nepropadnul, dokončil základní školu, učňovský či maturitní obor,
  • je po dosažení 15 let schopný najít si a udržet si brigádu či práci.

Cílové skupiny

Okruh osob eNCéčka tvoří děti a mládež ve věku od 10 let do dosažení věku 21 let ze Světlé nad Sázavou a z blízkého okolí, tj. do 15 km od Světlé nad Sázavou. Prožívají nepříznivou sociální situaci, mají omezující životní podmínky nebo se pro svůj životní styl dostávají do konfliktu se společností a přitom nemají nikoho, kdo by jim s řešením této situace mohl pomoci.

Nejsme určeni pro ty, kteří by nerozuměli rozsahu a účelu smlouvy o poskytnutí sociální služby eNCéčka a nedovedou se domluvit v českém jazyce.

Zásady poskytování sociální služby

• Nízkoprahovost - Služba je poskytována způsobem, který se snaží klást důraz na maximální dostupnost ve snaze odstranit překážky, které by bránily klientovi službu vyhledat a využít její nabídky.
  • Anonymita - Služba je poskytována anonymně. To znamená, že je o klientovi vedená dokumentace pod přezdívkou, aby jej nebylo možno identifikovat.
  • Individuální přístup - K samotným klientům i jejich problémům je přistupováno individuálně. Pomoc vychází z individuálně určených potřeb klientů, kdy je snaha přizpůsobit řešení jejich situaci, nikoli nastavením paušalizujících opatření.
  • Samostatnost - Je kladen důraz na samostatnost klienta při řešení jeho nepříznivé sociální situace, především není poskytována pomoc v něčem, co klient zvládne sám.
  • Respekt - Osoby z okruhu osob využívají službu dobrovolně, na základě vlastního rozhodnutí v souladu se svými zájmy a potřebami. Pracovníci respektují klientovo rozhodnutí o způsobu řešení své situace, a to i rozhodnutí situaci neřešit.
  • Mlčenlivost - Pracovníci zařízení jsou vázáni mlčenlivostí. To znamená, že vše co se pracovník v rámci práce s klientem dozví, podléhá mlčenlivosti, až na případy, na které se vztahuje oznamovací povinnost.
  • Aktivizace - Pracovníci na klienty působí tak, aby svoji situaci řešili aktivně, motivují je k činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování jejich nepříznivé sociální situace.
  • Týmovost - Pracovní tým vystupuje jednotně, kdy se všichni pracovníci řídí stejnými pravidly.
  • Partnerský přístup - Je kladen důraz na rovné postavení pracovníků a klientů, bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

Prázdinová otevírací doba

Prázdninová otevírací doba_eNCéčko

Kontaktní údaje

Bc. Aneta Strachotová, vedoucí služby