Kdo v Dílně pracuje?

…třeba Jakub

Jakub je muž s mentálním postižením, který má po prodělané dětské obrně zhoršenou chůzi a omezenou pohyblivost ruky. PřiDSC_0246 nástupu do Dílny mu ruční práce dělaly potíže, ale potom, co začal ruku rozcvičovat a zapojil se do práce v Tvořivé, Zahradnické, Keramické i Šicí dílně, se jeho motorika i šikovnost viditelně zlepšily. Dnes pracuje s papírem, vlnou, textilem, keramickou hlínou, drátkuje, tvoří z pedigu, ale cizí mu není ani práce na zahrádce, kde si například seká trávu, a zvládá i práci v kuchyni, poradí si s mikrovlnkou i myčkou. Pod Jakubovýma rukama vniklo několik pěkných výrobků, které jsme rádi prezentovali na prodejních výstavách, a nejen Jakub, ale i my jsme měli z pochval od kupujících radost. Když si někdo koupí výrobek, na jehož výrobě se Jakub podílel, prožívá opravdové nadšení. Jakub je všímavý, empatický a bystrý, pamatuje si tváře lidí, ale také značky aut. Nemá rád samotu a ticho.

…třeba Blanka

DSC_0220Spolupráce s Blankou u nás začínala krůček po krůčku. Blanka, která trpí mentálním postižením, se na začátku potýkala s velkou nejistotou, ostychem, nedůvěrou v sama sebe i ve své nadání. Měla totiž opakovaně špatné zkušenostmi s lidmi, kteří se k ní v minulosti nechovali dobře a posmívali se jí. Lidské přijetí od pracovníků v Dílně i ostatních uživatelů ji však pomohlo a postupně získává nové a dobré zkušenosti. Pracuje v Gastronomické a obslužné dílně, v Tvořivé, Keramické i Šicí dílně. Baví ji pracovat s vlnou a tvořit použitelné i praktické výrobky, ke kterým patří například sedáky na židle a lavice nebo jednoduché dekorace pro radost a do dětských pokojů. Přestože se Blance pokaždé nepovede vše tak, jak by si představovala a přála, dokáže o dané skutečnosti mluvit. Navíc se zdokonaluje v oblastech, které potřebuje pro svůj každodenní život a k lepší integraci do společnosti. Blanka je věřící, tichá, pracovitá a velmi ohleduplná žena. Velkou radost jí činí, když druhým lidem může pomoct a být užitečná. S radostí pečuje o květiny a má ráda čokoládu.

Díky sociálně pracovní terapii uživatelé zažívají pocit smysluplnosti a užitečnosti, i přes své zdravotní znevýhodnění.