Aktivní rok eNCéčka ve Světlé nad Sázavou
15. prosince 2019 Aktuality

Aktivní rok eNCéčka ve Světlé nad Sázavou

Zajímavé programy v podobě soutěží, turnajů, tvoření nebo deskových her zorganizovali letos pracovníci v eNCéčku - nízkoprahovém centru pro děti a mládež ve Světlé nad Sázavou, které působí pod Oblastní charitou Havlíčkův Brod. eNCéčko najdete v ulici Sázavská 598 ve Světlé nad Sázavou, kde funguje od roku 2006. Jeho posláním je pomáhat a podporovat děti a mládež ve věku od 10 do 21 let ze Světlé nad Sázavou a blízkého okolí, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci.

„O letních měsících jsme rozhodně nezaháleli. Prázdniny jsme v prvním červencovém týdnu odstartovali programem s názvem Vítáme prázdniny, v rámci kterého jsme pro naše klienty připravili řadu zajímavých kvízů, filmů i soutěží,“ vzpomíná vedoucí eNCéčka Aneta Strachotová. Také září bylo pro eNCéčko aktivní. Zúčastnilo se totiž Týdne nízkoprahových klubů 2019. „V závěru září jsme otevřeli dveře pro širokou veřejnost. Každý kdo chtěl, nás v eNCéčku mohl navštívit, a zúčastnit se tak i programu, který jsme pro daný den měli připravený. Tvořili jsme origami, Zuzana Rajdlová vyprávěla o dobrovolnické činnosti v Jižním Vietnam a v Kambodži, zorganizovali jsme turnaj ve fotbálku, hry na x-boxu a hráli jsme deskové hry. Během září nás dokonce navštívily i některé třídy ZŠ Lánecká a ZŠ Komenská,“ uvedla Aneta Strachotová.

Na podzim v eNCéčku zmodernizovali části prostor. Děvčata a chlapci mají nově zrekonstruované toalety. A také předvánoční čas tu prožívají naplno. „Nejen, že jsme si vytvořili adventní věnec, ale také ozdobili našimi výrobky vánoční stromeček a napekli vánoční cukroví. Všem příznivcům eNCéčka přejeme krásné prožití vánočních svátků a úspěšný celý nový rok 2020,“ dodává Aneta Strachotová a zároveň zve všechny zájemce ve věku od 10 do 21 let k návštěvě. Také v roce 2020 budou totiž chystat celou řadu zajímavých programů, zaměřených nejen na prevenci, ale také na hudbu, různé soutěže, turnaje a samozřejmě i na tvoření.

Další informace získáte na www.charitahb.cz nebo na Facebooku: @eNCéčko - nízkoprahové centrum pro děti a mládež Světlá nad Sázavou nebo na Instagramu: @nzdm_encecko

eNCéčko - nízkoprahové centrum pro děti a mládež Světlá nad Sázavou

Posláním eNCéčka je poskytovat pomoc a podporu dětem a mládeži ze Světlé nad Sázavou a blízkého okolí Světlé nad Sázavou, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci. Mají omezující životní podmínky, dostávají se pro svůj životní styl do konfliktu se společností nebo se nemohou zapojit do standardních volnočasových aktivit tak, aby mohli žít jako jejich vrstevníci, zvládli školu, našli si práci, naučili se navazovat a udržet si běžné sociální vztahy. Do nabídky eNCéčka pro dospívající (věk od 10 do 21 let) patří rozhovory na nejrůznější témata, poradenství, poskytování informací, doučování případně doprovod (např. na úřady). Služby jsou zdarma, je možné je využívat anonymně. Důraz se klade na dobrovolnost ze strany dospívajících, individuální přístup a dodržování práv uživatelů. Uživatelé dodržují minimální pravidla. Například se nemohou chovat tak, aby sebe nebo okolí ohrožovali.