Pokladničky tří králů z Brodska a Humpolecka ukrývaly přes 2,6 milionu
30. ledna 2020 Aktuality

Pokladničky tří králů z Brodska a Humpolecka ukrývaly přes 2,6 milionu

Dvacátý ročník Tříkrálové sbírky na Havlíčkobrodsku a Humpolecku vynesl přesně 2 663 960 korun. Lidé byli letos velmi štědří, na 1 400 dobrovolníků převlečených za Kašpara, Melichara a Baltazara pod hlavičkou Oblastní charity Havlíčkův Brod navštívilo domácnosti v bezmála 130 obcích regionu a vybralo o 240 tisíc korun více, než tomu bylo v loňském roce.

„Charita z darovaných peněz podporuje především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde byly příspěvky vykoledovány,“ připomněla ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Kateřina Svobodová. Celých 65 % využije havlíčkobrodská Charita právě na podporu těchto služeb, další prostředky půjdou na projekty Diecézní katolické charity Hradec Králové, část pomůže potřebným v zahraničí a dílem se podpoří i celostátní projekty.

„Nakonec jsme zapečetili 461 pokladniček, z nichž některé si vzali na starosti tři králové, kteří letos chodili vůbec poprvé. Poprvé se koledovalo například v Čejově u Humpolce nebo ve Vysoké u Havlíčkova Brodu,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků a zároveň Tříkrálové sbírky za Oblastní charitu Havlíčkův Brod Veronika Pavlasová s tím, že dohromady se v obou obcích vybralo téměř 17 tisíc korun a úplně všem dobrovolníkům z Havlíčkobrodska a Humpolecka patří velký dík.

Každá koruna pomůže

V samotném Havlíčkově Brodě lidé přispěli částkou přes 168 tisíc korun, v Humpolci vložili do pokladniček dokonce přes 200 tisíc, v Přibyslavi krásných téměř 199 tisíc, ve Světlé nad Sázavou se vybralo skoro 160 tisíc, v Polné téměř 111 tisíc, v Ledči nad Sázavou přes 84 tisíc korun a v Chotěboři přesně 82 431 korun. Velmi aktivní byli tři králové ve Ždírci nad Doubravou, kde lidé s dobrým srdcem darovali bezmála 100 tisíc korun a v sousedním Krucemburku téměř 59 tisíc. Podobnou částkou přispěli lidé v Nížkově, v České Bělé pro změnu více než 74 tisíci a vysoké částky králové vykoledovali také například ve Vilémově, Velké Losenici, Okrouhlici, Havlíčkově Borové nebo Dobroníně. „Není důležité, kdo daroval více či méně, všichni moc dobře víme, že každá koruna pomáhá a my jsme za každou z nich velmi vděční. Tříkrálová sbírka každoročně ukazuje, jak dobré srdce máme a že se nebojíme podělit se a trochu toho dostatku předat dále,“ zamyslela se zástupkyně ředitelky havlíčkobrodské Charity Markéta Jedličková, která se v rámci Ředitelské koledy proměnila v jednoho ze tří králů.

Do vaší ulice nebo obce tři králové nedošli?

Pokud jste letos tři krále vyhlíželi a bohužel u vás nezazvonili, vězte, že je nám to líto, ale neměli jsme dostatečný počet dobrovolníků, kteří by mohli obsáhnout všechna místa. Proto, pokud se se sousedy, s dětmi i dospělými, ve vaší ulici nebo v konkrétní obci chcete připojit, stačí kontaktovat koordinátorku Tříkrálové sbírky při Oblastní charitě Havlíčkův Brod Veroniku Pavlasovou (tel.: 731 604 743, email: dobrovolnik@charitahb.cz) a pro příště se ve tři krále proměnit a pomoci dobré věci. Těšíme se na váš zájem.

Více o Tříkrálové sbírce

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR celostátně od roku 2001. Je největší sbírkovou a dobrovolnickou akcí v České republice. Koledující skupinky tří králů jste mohli na Vysočině potkávat od 4. do 12. ledna, kdy putovaly od domu k domu a přinášely lidem radostné poselství Vánoc o narození Jezulátka a přitom prosily o dar na pomoc potřebným v nouzi. Koledníci Charity vybírali finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky s charitním logem a obdarovávali dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky byl vždy vybaven průkazem. Výtěžek sbírky je určený na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Celých 95 % z vašeho daru putuje na přímou pomoc.