Šatník otevřel na nové adrese, větší prostory si zákazníci pochvalují Zobrazit fotogalerii
13. července 2020 Aktuality

Šatník otevřel na nové adrese, větší prostory si zákazníci pochvalují

Začátkem července proběhlo v Humpolci slavnostní otevření Střediska charitní pomoci, nazývané zkráceně Šatník, na nové adrese. Akce se zúčastnili nejen zaměstnanci havlíčkobrodské Charity, při které služba funguje, ale i zástupci města Humpolec a humpolecké pobočky Úřadu práce. První zákazníci ocenili především přehlednější uspořádání zboží, které nové a větší prostory v ulici Komenského 1353 nabízí.

Důvodem stěhování Šatníku byly kapacitně nedostačující prostory. Nový obchod je přibližně čtyřikrát větší než ten původní a zákazníci si pochvalují širší nabídku a lepší orientaci při výběru zboží. „Větší prodejní plocha nám umožňuje vystavit více zboží a přehledněji ho uspořádat. Věci už nemáme vystavené v krabicích, jak tomu bylo v původním obchůdku. Oblečení najdou zákazníci rozvěšené na ramínkách nebo úhledně vyrovnané v regálech. Vzniklo i místo pro dětský koutek a zkušební kabinku,“ popisuje výhody nových prostor vedoucí Střediska charitní pomoci Lenka Hložková. Šatník ale není jen obchod s levným oblečením, zákazníkům nabízí mnohem více. „Koupíte u nás i boty, doplňky nebo třeba kočárek, hračky, dekorace do bytu a náboženské předměty. Provádíme také drobné úpravy oblečení a textilu,“ představuje nabídku zboží a služeb Lenka Hložková a dodává, že lidé mohou naopak oblečení a další věci také Šatníku darovat a pomoci tak potřebným.

Otevření Šatníku si nenechali ujít ani zástupci města Humpolec nebo humpolecké pobočky Úřadu práce

Slavnostní otevření Šatníku na nové adrese proběhlo začátkem července. Akci zahájila zástupkyně ředitele havlíčkobrodské Charity Markéta Jedličková, která ve svém proslovu připomněla historii Střediska charitní pomoci a význam spolupráce s místními institucemi. „Vzhledem k tomu, že prostory v Máchově ulici byly pro potřeby a rozrůstající se služby Šatníku už nedostačující, jsme rádi, že nám město Humpolec nabídlo prostory nové, mnohem větší. Přeji pracovníkům, aby se jim v nových prostorách dobře pracovalo, aby se tady zákazníkům líbilo,“ uvedla na závěr Markéta Jedličková.  Poté společně s vedoucí Střediska charitní pomoci Lenkou Hložkovou a místostarostkou města Humpolec Alenou Kukrechtovou přestřihla slavnostní pásku a tím odstartovala novou etapu Šatníku. Své požehnání připojil i děkan Římskokatolické farnosti v Humpolci Hroznata Pavel Adamec. Na akci dorazili také zástupci Odboru zdravotnictví a sociálních věcí Městského úřadu Humpolec v čele s vedoucím Josefem Fialou a pracovnice humpoleckého Úřadu práce z agendy zaměstnanosti a hmotné nouze společně s vedoucí Hanou Čekalovou. „S oběma institucemi dlouhodobě a úzce spolupracujeme. V součinnosti s Úřadem práce jsme například za dobu působení Šatníku zaměstnali patnáct dlouhodobě nezaměstnaných nebo těžko uplatnitelných osob na trhu práce,“ uvedla Markéta Jedličková.

Středisko charitní pomoci

V roce 2015 bylo díky výtěžku z Tříkrálové sbírky otevřeno Středisko charitní pomoci, přezdívané jako Šatník. Do Střediska nosí lidé své oblečení, které již neunosí. Pracovnice darované věci roztřídí, vyperou, vyžehlí, část věnují lidem v tíživé životní situaci a část putuje do prodeje, přičemž výtěžek podporuje činnost služeb při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Středisko za drobný poplatek nabízí také drobné opravy oblečení a textilu, vznikají tu také dekorace a dárečky, případně se prodávají výrobky vytvořené v charitních zařízeních. V neposlední řadě Šatník poskytuje pracovní místo pro lidi, kteří jsou z nejrůznějších důvodů dlouhodobě nezaměstnaní nebo těžko uplatnitelní na trhu práce, a tím podporuje udržení a rozvoj jejich pracovních návyků a dovedností. Fungování Šatníku podporuje ze svého rozpočtu město Humpolec.

Humpolec   up_logo_zakladni_rgb   TKS-LOGO fin_blue-01