V těžších časech si v havlíčkobrodské Charitě pomáháme navzájem
18. června 2020 Aktuality

V těžších časech si v havlíčkobrodské Charitě pomáháme navzájem

Největší dopad opatření proti šíření nového typu koronaviru pocítily pracovnice Astry – denního centra pro seniory Humpolec při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. To když svou službu musely uzavřít 16. března a provoz budou moci obnovit teprve nyní, tedy v pondělí 22. června. Rozhodně však nezahálely, pomáhaly tam, kde bylo třeba, například v rámci Charitní pečovatelské služby nebo kolegům z Šipky – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.

„V prvních týdnech jsme šili roušky, v centru si uklidili, vymalovali a nakonec jsme začali pomáhat kolegům tam, kde bylo třeba. Rozhodně celý náš pětičlenný tým nezahálel,“ svěřila vedoucí Astry Bohuslava Medová. Kolegyně se nebály objevit jiné rozměry charitní práce, zjistily, jak důležitá je mezioborová spolupráce a také se naučily mnoha novým postupům.

Po dobu 14 dnů zajišťovaly péči o seniorku, která obvykle Astru – denní centrum pro seniory v Humpolci navštěvuje, po uzavření zařízení však musela zůstat doma a bylo potřeba se postarat. „Rodina nás oslovila, zda bychom mohli péči zajistit, jenže my jsme neměli kapacitu. Kdyby kolegyně z Astry nezaskočily, museli bychom žádost odmítnout. Takto bylo naopak skvělé, že se o klientku postarala děvčata, se kterými se z Astry zná už dlouhé roky, a kolegyně věděly, co paní potřebuje a jak jí pomoci,“ pochvaluje si spolupráci vedoucí Charitní pečovatelské služby z Humpolce Jana Řádová.

Druhou významnou mezioborovou charitní podporou byla pomoc kolegům z Šipky – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Astra spolupracovala se čtyřmi rodinami, což ve výsledku znamenalo spolupráci se 17 členy rodin. „Sama jsem při společné schůzce zjistila, že kolegyně z Astry jsou empatické a se členy rodin pracují, jakoby to dělaly již roky předtím. S jejich spoluprací byla naše služba velice spokojená, protože vzhledem k jejich výpomoci bylo možné zintenzivnit některá setkání, což vedlo k rychlejšímu řešení některých situací v životě klientů,“ vítala pomoc, která trvala od 11. května celých šest týdnů, i vedoucí Šipky – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Jitka Muzikářová. Klienti z rodin přivítali možnost podělit se o své životní situace s novým pracovníkem, který přinesl další náhled a pomoc při zajištění fungování rodin.

V Astře se těší na znovuotevření

Teď už se pracovnice Astry těší na své klienty z řad seniorů a netrpělivě očekávají otevření centra, které z vládních nařízení připadá na pondělí 22. června. „Zatím nepůjde o obvyklý provoz tak, jak jsme byli my i naši klienti zvyklí. V centru bude moci být najednou pouze deset osob, a to včetně personálu, takže tomu musíme provoz přizpůsobit a upravit příchody uživatelů služby tak, aby se jich nepotkávalo více, než je podle doporučeného postupu ministerstvem určeno. Ale jsme moc rádi, že můžeme začít fungovat pro začátek alespoň takto,“ uzavřela s nadějí v hlase Bohuslava Medová.