Brodská Charita oslaví Den Charity zábavnými programy, dny otevřených dveří i výstavou fotografií
16. září 2020 Aktuality

S ohledem na aktuální vývoj situace ohledně pandemie Covid-19 a zpřísnění opatření MZČR, se veškeré níže uvedené akce, plánované v rámci oslav Dne Charity, ruší. Pevně věříme, že příští rok bude situace příznivější a Den Charity společně oslavíme. Děkujeme za pochopení.

„Oslavte s námi den Charity a poznejte nás zblízka“ je mottem letošních oslav Dne Charity, které v týdnu od 21. září pořádá Oblastní charita Havlíčkův Brod. Těšit se můžete na dny otevřených dveří, prezentace služeb, výstavy, prodej výrobků klientů a doprovodný program pro děti i dospělé. To vše za přísnějších hygienických opatření, často ve venkovních prostorách tak, abychom reflektovali současnou epidemiologickou situaci.

K celostátní akci, kterou pořádá Charita Česká republika, se dle svých možností připojí téměř všechny služby brodské Charity. „V rámci této akce budou mít všichni zájemci možnost poznat nás zblízka, setkat se s našimi zaměstnanci a dozvědět se o nabídce služeb, které poskytujeme. Návštěvníkům chceme přiblížit, v jakých životních situacích se na nás mohou obracet a jakým způsobem jim můžeme pomoci,“ uvádí Simona Tomanová, ředitelka Oblastní Charity Havlíčkův Brod, s tím, že oslavy Dne Charity potrvají celý týden.

V pondělí 21. září zahájíme oslavy v Ledči, ve Světlé i v Havlíčkově Brodě

Do prostor sídla hned několika služeb mohou zájemci z řad veřejnosti zavítat v pondělí 21. září. Zapojit se během dopoledne bez předchozí domluvy do běžných programů centra umožní dětem s rodiči Mateřské centrum Rolnička ve Světlé nad Sázavou „Dospělým i dětem ukážeme, jak to u nás chodí a rovnou se budou moci zúčastnit programů Logohrátky, Kolo kolo a Tvořílkové,“ zve Andrea Fišerová, koordinátorka Mateřského centra Rolnička. Na Husově náměstí v Ledči nad Sázavou se budou na kolemjdoucí a další návštěvníky v čase od 8.00 do 15.00 hodin těšit pracovníci Centra sociálních služeb Petrklíč s prodejním stánkem, který nabídne výrobky vytvořené klienty. Kromě jednorázových akcí v pondělí startují také celotýdenní programy charitních služeb. „Do středy 23. září budou zájemcům v rámci dní otevřených dveří k dispozici pracovníci Centra osobní asistence v Havlíčkově Brodě. V prostorách, kde služba sídlí, budou moci zhlédnout výstavu fotek nebo se zapojit do akce Děti malují seniorům,“ uvádí tisková mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod Lubica Pleskačová a dodává, že ve stejném termínu a na stejné adrese v ulici Bělohradská 1128 si mohou návštěvníci prohlédnout také výstavu fotek, které zachycují každodenní fungování pracovníků služeb brodské Charity obecně. I nízkoprahové kluby v Havlíčkově Brodě a Světlé nad Sázavou otevírají dveře veřejnosti už v pondělí, programy chystají na celý týden. „Každý den od 13.00 hodin máme pro zájemce připravený zábavný program. Hned v pondělí se u nás můžete potkat s Davidem Pospíchalem z Leap parkour a dozvědět se něco o parkouru. Dokonce bude i malá ochutnávka,“ láká do havlíčkobrodského Nízkoprahového klubu BAN! jeho vedoucí Karel Kolář. To ve světelském eNCéčku – nízkoprahovém centru pro děti a mládež budou na programu sportovní aktivity, stolní fotbálek nebo deskové hry. Také Šipka – sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi bude po celý týden ve vybraných městech k dispozici veřejnosti, cílit bude prostřednictvím výukových aktivit na potenciální zájemce o službu.

Bohatý program si užijí malí i velcí

V úterý 22. září vyjdou do ulic Humpolce v tričkách s logem Charity pracovnice Charitních pečovatelských služeb, Astry – denního centra pro seniory a Charitního domova Humpolec. U šálku čaje s nimi můžete probrat cokoliv, co vás zajímá. V ten samý den pořádá v Havlíčkově Brodě Den otevřených dveří Mateřské Centrum Zvoneček a dětská skupina Brodští Broučci. „Otevřeno budeme mít od 8.00 do 17.00 hodin a nejen pro rodiče s dětmi připravujeme Želví stezku, kde budou malí i velcí plnit různé úkoly. Mimo to si můžete prohlédnout naše prostory nebo se zeptat na nabídku našich volnočasových programů,“ zve vedoucí Mateřského centra Zvoneček Anna Doleželová. V úterý a ve čtvrtek dopoledne budou zájemcům k dispozici pracovnice charitních zdravotních služeb Domácí hospicové péče a Charitní ošetřovatelské služby, které si s návštěvníky popovídají o možnostech pomoci. Středisko charitní pomoci, tzv. Šatník, chystá pro děti z Humpolce tvořivé dílničky, a to přímo ve svých nových prostorách v ulici Komenského 1353. Ve čtvrtek 24. září mohou lidé z Ledče nad Sázavou od 10.00 do 15.00 hodin navštívit na Husově náměstí prodejní stánek s výrobky klientů Sociálně terapeutické dílny. V ten samý den mohou rodiče s dětmi zavítat do Mateřského centra Ledňáček, prohlédnout si jak to v centru funguje a dozvědět se o nabídce programů. Oslavy zakončí v pátek 25. září Občanská poradna, která bude mít v Havlíčkově Brodě otevřeno pro veřejnost od 9.00 do 14.00 hodin. „Kromě obecných informací o službě můžeme se zájemci v obecné rovině posoudit, zda s určitou problematikou mohou jako klienti přijít, určitě bude možné se objednat. Poradenství jako takové ale v tento den poskytovat nebudeme kvůli anonymitě, rozhovor s klientem musí vždy probíhat za zavřenými dveřmi,“ vysvětluje vedoucí Občanské poradny Vendula Prokšová. Týden oslav zakončí v úterý 29. září ve 14.00 hodin mše svatá za klienty, pracovníky a dobrovolníky havlíčkobrodské Charity. „Mši, na kterou zveme také veřejnost, bude sloužit v ledečském kostele svatého Petra a Pavla děkan Římskokatolické farnosti Ledeč nad Sázavou Jan Bárta,“ upřesňuje Lubica Pleskačová. Více informací o akcích najdete zde.

OCHHB_Oslavy dne Charity_plakát          Oslavy dne Charity - Program

Všechny akce se uskuteční v souladu s aktuálními opatřeními v souvislosti s pandemií Covid-19. Změna programu je vyhrazena.

Den Charity

Den Charity je celostátní akce, kterou pořádá Charita Česká republika u příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.), který je patronem charitních zařízení. Cílem této akce je především informovat širokou veřejnost o nabídce poskytovaných služeb Charit. Vincenc z Pauly (1581-1660), kněz, který zasvětil život práci pro nejchudší. Za válek 1648-53 např. zorganizoval rozsáhlou pomoc pro zpustošené kraje - za pomoci tištěných letáků se zprávami o utrpení zbídačeného obyvatelstva shromáždil v Paříži finanční milodary. Za ně byly spěšně nakoupeny potraviny a šaty a pomocí misionářů rozdávány chudým v postižených oblastech. Vincenc založil společnost Milosrdných sester; byl svatořečen roku 1737.

Bc. Monika Kadlecová

pracovník public relations